Радета: Нећу отићи у Хаг и нико ме неће изручити

Срна
Радета: Нећу отићи у Хаг и нико ме неће изручити

БЕОГРАД - Функционер Српске радикалне странке /СРС/ Вјерица Радета изјавила је да неће отићи у Хаг и да је нико неће изручити.

Радета је рекла да би њеним и изручењем њеног страначког колеге Петра Јојића био прекршен Устав Србије.

"Виши суд У Београду је у пролеће 2016. године тако пресудио. Све друго било би кршење Устава", изјавила је Радета за Телевизију "Прва".

Она је појаснила да Хаг Јојића и њу терети за непоштовање суда, а да Србија, према важећем споразуму, нема обавезу да изручује по том основу.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је раније да Србија неће изручити суду у Хагу Јојића и Радету, те навео да је то питање "односа према држави".

Судски Механизам у Хагу, који је насљедник Хашког трибунала, више пута је од власти у Србији тражио изручење Радете и Јојића да би им судио по оптужби за застрашивање, пријетње и нуђење мита свједоцима у поступку против лидера СРС-а Војислава Шешеља.

Поступајући судија Лиу Даћун у предмету против Радете и Јојића одлучио је да од предсједника Механизма затражи да обавијести Савјет безбједности УН да Србија није испунила обавезе према том суду јер није ухапсила и Хагу изручила Радету и Јојића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана