Radeta: Neću otići u Hag i niko me neće izručiti

Srna
Radeta: Neću otići u Hag i niko me neće izručiti

BEOGRAD - Funkcioner Srpske radikalne stranke /SRS/ Vjerica Radeta izjavila je da neće otići u Hag i da je niko neće izručiti.

Radeta je rekla da bi njenim i izručenjem njenog stranačkog kolege Petra Jojića bio prekršen Ustav Srbije.

"Viši sud U Beogradu je u proleće 2016. godine tako presudio. Sve drugo bilo bi kršenje Ustava", izjavila je Radeta za Televiziju "Prva".

Ona je pojasnila da Hag Jojića i nju tereti za nepoštovanje suda, a da Srbija, prema važećem sporazumu, nema obavezu da izručuje po tom osnovu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije da Srbija neće izručiti sudu u Hagu Jojića i Radetu, te naveo da je to pitanje "odnosa prema državi".

Sudski Mehanizam u Hagu, koji je nasljednik Haškog tribunala, više puta je od vlasti u Srbiji tražio izručenje Radete i Jojića da bi im sudio po optužbi za zastrašivanje, prijetnje i nuđenje mita svjedocima u postupku protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja.

Postupajući sudija Liu Daćun u predmetu protiv Radete i Jojića odlučio je da od predsjednika Mehanizma zatraži da obavijesti Savjet bezbjednosti UN da Srbija nije ispunila obaveze prema tom sudu jer nije uhapsila i Hagu izručila Radetu i Jojića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana