Пухача: Предато скоро 85.000 комада оружја и више од два милиона муниције

Tanjug
Foto: Tanjug

БЕОГРАД - Јасмина Пухача из Службе за сузбијање криминала МУП Србије рекла је данас да је, према последњим подацима које располаже МУП, у периоду од 8. маја закључно са 7. јуном до 19 часова предато је укупно 84.920 комада оружја и минско-експлозивних средстава

    У изјави за Тањуг Пухача је рекла да је од тог броја предато је 62.801 комада оружја, 22.119 минско-експлозивних средстава, а предато је и 2.880.019 комада муниције.  

    "То говори да је веома велики број оружја и муниције предато у периоду од када је започета акција 8. маја. Данас, 8. јуна, министар унутрашњих послова донео је наредбу о продужењу рока за предају оружја, тако да грађани Србије могу до 30. јуна, без последица, сваког дана од 7 до 19 часова, предати оружје и минско-експлозивних средства у најближу полицијску станицу на територији целе Србије", рекла је Пухача.

    Додала је да, уколико грађани нису у могућности да дођу у станицу, потребно је да позову полицију која ће на позив грађана одреаговати и доћи и узети оружје и однети га у станицу без икаквих последица по грађане, који нису обавезни да оставе личне податке и информације о  пореклу оружја које поседују.

    Нагласила је да ће таква, непромењена процедура, трајати све до 30. јуна.

    Како је рекла, у последњих неколико дана примећено је да је већа количина оружја предата у полицијске станице.

    "Један од разлога што је рок продужен за предају оружја је што се сматра да ће грађани тако имају додатно време које могу да одвоје за предају оружја, а други да би то могло да допринесе још већој безбедности грађана Србије", рекла је Пухача.

    Она је апеловала на грађане да предају оружје док траје акција, поручивши да су  Изменама и допунама Кривичног законика Републике Србије и Закона о оружју и муницији предвиђена много драстичније казне за недозвољено држање оружја него до сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана