Puhača: Predato skoro 85.000 komada oružja i više od dva miliona municije

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Jasmina Puhača iz Službe za suzbijanje kriminala MUP Srbije rekla je danas da je, prema poslednjim podacima koje raspolaže MUP, u periodu od 8. maja zaključno sa 7. junom do 19 časova predato je ukupno 84.920 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava

    U izjavi za Tanjug Puhača je rekla da je od tog broja predato je 62.801 komada oružja, 22.119 minsko-eksplozivnih sredstava, a predato je i 2.880.019 komada municije.  

    "To govori da je veoma veliki broj oružja i municije predato u periodu od kada je započeta akcija 8. maja. Danas, 8. juna, ministar unutrašnjih poslova doneo je naredbu o produženju roka za predaju oružja, tako da građani Srbije mogu do 30. juna, bez posledica, svakog dana od 7 do 19 časova, predati oružje i minsko-eksplozivnih sredstva u najbližu policijsku stanicu na teritoriji cele Srbije", rekla je Puhača.

    Dodala je da, ukoliko građani nisu u mogućnosti da dođu u stanicu, potrebno je da pozovu policiju koja će na poziv građana odreagovati i doći i uzeti oružje i odneti ga u stanicu bez ikakvih posledica po građane, koji nisu obavezni da ostave lične podatke i informacije o  poreklu oružja koje poseduju.

    Naglasila je da će takva, nepromenjena procedura, trajati sve do 30. juna.

    Kako je rekla, u poslednjih nekoliko dana primećeno je da je veća količina oružja predata u policijske stanice.

    "Jedan od razloga što je rok produžen za predaju oružja je što se smatra da će građani tako imaju dodatno vreme koje mogu da odvoje za predaju oružja, a drugi da bi to moglo da doprinese još većoj bezbednosti građana Srbije", rekla je Puhača.

    Ona je apelovala na građane da predaju oružje dok traje akcija, poručivši da su  Izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srbije i Zakona o oružju i municiji predviđena mnogo drastičnije kazne za nedozvoljeno držanje oružja nego do sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana