Проглашење Драже Михаиловића мртвим 17. септембра

Политика
Проглашење Драже Михаиловића мртвим 17. септембра

Београд - Виши суд у Београду заказао је рочиште на коме ђенерал Драгољуб Дража Михаиловић треба да буде проглашен мртвим за 17. септембар, четири године послије почетка суђења за рехабилитацију команданта Југословенске војске у отаџбини, рекао је генерални секретар Српског либералног савета Александар Недић.

- Ово је последња формална препрека да би се, пред истим судом, наставио други, главни процес за рехабилитацију, покренут на захтев СЛС - рекао је Недић.

Он је за београдску “Политику” напоменуо да Дража Михаиловић не може бити рехабилитован док се званично не прогласи мртвим”, наводи Недић.

Главно рочиште за Михаиловићеву рехабилитацију биће настављено 22. октобра.

- Тада неће постојати више никакве сметње да се Дража Михаиловић прогласи невиним, односно да се процес који се водио против њега прогласи неважећим. Реч је о формалним разлозима, с обзиром на то да Дража није имао право на жалбу, већ је стрељан практично одмах по изрицању првостепене пресуде - објаснио је Недић.

Он је оцијенио да се рехабилитација ђенерал Михаиловића не тиче само њега, већ читавог покрета, његових припадника и њихових породица, те да би тако у српском друштву постојала једна подјела мање.

Ђенерал Драгољуб Дража Михаиловић, командант Југословенске војске у отаџбини у Другом свјетском рату, осуђен је на смрт и стријељан 1946. године.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана