Продужен притвор Алексићу за још месец дана

Тањуг
Продужен притвор Алексићу за још месец дана

БЕОГРАД - Апелациони суд у Београду продужио је данас за још мјесец дана притвор власнику школе глуме Мирославу Мики Алексићу (68) који се сумњичи за да је силовао и полно узнемиравао укупно девет полазница те школе.

Притвор по овој одлуци може да траје до 11. маја, прецизирала је портпаролка суда Мирјана Пиљић.

По налажењу Апелационог суда задржавање Алексића у притвору је неопходно, јер постоје специфичне околности које указују на то да ће у кратком временском периоду поновити кривично дјело у случају пуштања на слободу, а с обзиром да из до сада изведених доказа произлази да је осумњичени показао нарочиту упорност и безобзирност приликом узвршења кривичних дјела за која се основано сумњичи, пренијела је Пиљић.

Такође, како је додала, Апелациони суд је имао у виду и да је оштећено више лица, према којима је вршено више кривичних дјела, нека и у периоду када су оштећене биле малољетне.

Поред тога, мјесто извршења кривичних дјела је студио глуме чији је власник осумњичени, а у питању је мјесто које би требало да буде мјесто за образовање и васпитање младих.

Полазници тог студија су је сви сматрали школом и били су различитог узраста, указао је Апелациони суд.

Притвор му је продужен и с обзиром да се терети за извршење кривичних дјела за која је прописана казна од преко 10 година, а начин извршења кривичних дјела и тежина посљедице за која се основано сумњичи и даље узнемирују јавност.

Притом је суд имао у виду да је, како наводи, читава земља упозната за догађајима, као и јавност ван Србије, а електронски и штампани медији свакодневно извјештавају о томе, континуирано од момента његовог лишења слободе.

"Најзад, постоје важни разлози који изисукују да се Алексићу продужи притвор јер у овој кривично правној ствари кажу да истрага још није окончана, а неопходно је спровести радње на које тужилац указује у свом предлогу", навео је Апелациони суд у одлуци.

Против Алексића је Више јавно тужилаштво у Београду спровело истрагу за укупно 19 кривичних дјела, у 11 је ријеч о полном узнемиравању, осам су кривична дјела силовања, а сва су извршена од 2008. до 2020. године и чека се одлука тужилаштва о подизању оптужнице.

Алексић је у тужилаштву негирао да је сексуално напаствовао ученице глуме у својој школи, поред осталих и Милену Радуловић која га је прва пријавила полицији, а након ње су то учиниле и друге девојке.

Једна од девојака је у вријеме напаствовања била малољетна, док су остале тврдиле да их је нападао и док су биле малољетне и након пунолетства.

Недавно су завршена вјештачења свих девет глумица, а како је за Тањуг тада рекао пуномоћник Радуловићеве, адвокат Југослав Тинтор, она су потврдила вјеродостојност и валидност њихових исказа у којима су га оптужиле да их је силовао или полно узнемиравао. 
Жртве је вјештачила комисија вјештака неуропсихијатара и прихолога, која је закључила да су оне трпиле "психичке патње високог итензитета".

За кривично дјело полно узнемиравање запрећена је новчана казна или затвор до шест мјесеци, а уколико је учињено према малољетном лицу, учинилац ће се казнити затвором од три мјесеца до три године.

За силовање су, у зависности од начина извршења предвиђене различите казне, од најмање две до 10 година, пет до 12 година, а за силовање малољетница пет до 15 година.

Радуловић је Алексића прва пријавила полицији у јануару, након чега је он ухапшен и од тада се налази у притвору.

Он се налази у притвору од хапшења 16. јануара, да не би у кратком року поновио кривично дјело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана