Produžen pritvor Aleksiću za još mesec dana

Tanjug
Produžen pritvor Aleksiću za još mesec dana

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu produžio je danas za još mjesec dana pritvor vlasniku škole glume Miroslavu Miki Aleksiću (68) koji se sumnjiči za da je silovao i polno uznemiravao ukupno devet polaznica te škole.

Pritvor po ovoj odluci može da traje do 11. maja, precizirala je portparolka suda Mirjana Piljić.

Po nalaženju Apelacionog suda zadržavanje Aleksića u pritvoru je neophodno, jer postoje specifične okolnosti koje ukazuju na to da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično djelo u slučaju puštanja na slobodu, a s obzirom da iz do sada izvedenih dokaza proizlazi da je osumnjičeni pokazao naročitu upornost i bezobzirnost prilikom uzvršenja krivičnih djela za koja se osnovano sumnjiči, prenijela je Piljić.

Takođe, kako je dodala, Apelacioni sud je imao u vidu i da je oštećeno više lica, prema kojima je vršeno više krivičnih djela, neka i u periodu kada su oštećene bile maloljetne.

Pored toga, mjesto izvršenja krivičnih djela je studio glume čiji je vlasnik osumnjičeni, a u pitanju je mjesto koje bi trebalo da bude mjesto za obrazovanje i vaspitanje mladih.

Polaznici tog studija su je svi smatrali školom i bili su različitog uzrasta, ukazao je Apelacioni sud.

Pritvor mu je produžen i s obzirom da se tereti za izvršenje krivičnih djela za koja je propisana kazna od preko 10 godina, a način izvršenja krivičnih djela i težina posljedice za koja se osnovano sumnjiči i dalje uznemiruju javnost.

Pritom je sud imao u vidu da je, kako navodi, čitava zemlja upoznata za događajima, kao i javnost van Srbije, a elektronski i štampani mediji svakodnevno izvještavaju o tome, kontinuirano od momenta njegovog lišenja slobode.

"Najzad, postoje važni razlozi koji izisukuju da se Aleksiću produži pritvor jer u ovoj krivično pravnoj stvari kažu da istraga još nije okončana, a neophodno je sprovesti radnje na koje tužilac ukazuje u svom predlogu", naveo je Apelacioni sud u odluci.

Protiv Aleksića je Više javno tužilaštvo u Beogradu sprovelo istragu za ukupno 19 krivičnih djela, u 11 je riječ o polnom uznemiravanju, osam su krivična djela silovanja, a sva su izvršena od 2008. do 2020. godine i čeka se odluka tužilaštva o podizanju optužnice.

Aleksić je u tužilaštvu negirao da je seksualno napastvovao učenice glume u svojoj školi, pored ostalih i Milenu Radulović koja ga je prva prijavila policiji, a nakon nje su to učinile i druge devojke.

Jedna od devojaka je u vrijeme napastvovanja bila maloljetna, dok su ostale tvrdile da ih je napadao i dok su bile maloljetne i nakon punoletstva.

Nedavno su završena vještačenja svih devet glumica, a kako je za Tanjug tada rekao punomoćnik Radulovićeve, advokat Jugoslav Tintor, ona su potvrdila vjerodostojnost i validnost njihovih iskaza u kojima su ga optužile da ih je silovao ili polno uznemiravao. 
Žrtve je vještačila komisija vještaka neuropsihijatara i prihologa, koja je zaključila da su one trpile "psihičke patnje visokog itenziteta".

Za krivično djelo polno uznemiravanje zaprećena je novčana kazna ili zatvor do šest mjeseci, a ukoliko je učinjeno prema maloljetnom licu, učinilac će se kazniti zatvorom od tri mjeseca do tri godine.

Za silovanje su, u zavisnosti od načina izvršenja predviđene različite kazne, od najmanje dve do 10 godina, pet do 12 godina, a za silovanje maloljetnica pet do 15 godina.

Radulović je Aleksića prva prijavila policiji u januaru, nakon čega je on uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

On se nalazi u pritvoru od hapšenja 16. januara, da ne bi u kratkom roku ponovio krivično djelo.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana