Приштина покренула истрагу против Срба са протеста у Звечану, представљен план за смиривање ситуациије

Г.С.
Приштина покренула истрагу против Срба са протеста у Звечану, представљен план за смиривање ситуациије

ПРИШТИНА/БЕЧ - Дирекција тзв. косовске полиције у Приштини саопштила је да је покренула истрагу против између 70 и 80 демонстраната који су "експлозивним направама, ватреним оружјем, камењем и циглама напали службена лица-полицајце у Звечану 29. маја".

Случај је покренут као "напад на уставни поредак Косова", наводи се у дневном извјештају полиције.

- Око 70-80 насилних особа 29.5.2023. у 17, користећи разне експлозивне направе, ватрено оружје, камење и бетонске цигле, напало је полицајце који су били на дужности. О случају је обавијештен и тужилац, док полицијске јединице истражују случај - наводи се у извјештају, преноси Радио КиМ.

Након насилног упада тзв. косовске полиције у општинске зграде у Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану, како би увели предсједнике општина албанске националности изабране на изборима које су Срби бојкотовали, у понедјељак 29. маја зграде општина блокирао је Кфор снагама за разбијање демонстрација.

Срби су се окупили на мирном протесту захтијевајући да полиција и албански предсједници општина напусте зграде општина.

Без реакције на захтјеве, војници Кфора су у поподневним сатима кренули у разбијање протеста на ком су окупљени сједили на улици, пружајући ненасилан отпор.

Као посљедица интервенције војника Кфора, услиједио је и отпор окупљених Срба.

У нередима је теже и лакше повријеђено око 80 цивила и војника Кфора из Мађарске и Италије

Представљен приједлог плана за смиривање ситуације на сјеверу Косова и Метохије

Предсједавајући ОЕБС-а Бујар Османи објавио је данас приједлог плана у девет тачака за деескалацију и нормализацију ситуације на сјеверу Косова и Метохије.

У плану се, између осталог, тражи да градоначелници на сјеверу КиМ поднесу оставке на љето 2023. године и расписивање ванредних локалних избора ове године.

Поред тога, захтијева се повлачење припадника специјалне косовске полиције и истовремено смањење борбене готовости Војске Србије.

У приједлогу ОЕБС-а, који је Османи објавио на Твитеру, наводи се да самопроглашено Косово и Србија треба поново да потврде приврженост основном споразуму и Охридском протоколу, као и да регуларна полиција, уз помоћ КФОР-а и ЕУЛЕКС-а треба да брине о безбједности на терену.

У једној од тачака се тражи отказивање протеста и враћање општинских функција, чиме би се, како је навео Османи, наставио нормалан живот, а службеницима би био омогућен приступ општинским зградама.

У седмој тачки се наводи да ОЕБС подржава изборни процес, као и јачање повјерења међу заједницима, а у осмој да у процес помирења треба укључити младе.

У посљедној, деветој тачки, истиче се да ОЕБС подржава добронамјерну примјену договорених одредби и наставак смисленог дијалога.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана