Priština pokrenula istragu protiv Srba sa protesta u Zvečanu, predstavljen plan za smirivanje situaciije

G.S.
Priština pokrenula istragu protiv Srba sa protesta u Zvečanu, predstavljen plan za smirivanje situaciije

PRIŠTINA/BEČ - Direkcija tzv. kosovske policije u Prištini saopštila je da je pokrenula istragu protiv između 70 i 80 demonstranata koji su "eksplozivnim napravama, vatrenim oružjem, kamenjem i ciglama napali službena lica-policajce u Zvečanu 29. maja".

Slučaj je pokrenut kao "napad na ustavni poredak Kosova", navodi se u dnevnom izvještaju policije.

- Oko 70-80 nasilnih osoba 29.5.2023. u 17, koristeći razne eksplozivne naprave, vatreno oružje, kamenje i betonske cigle, napalo je policajce koji su bili na dužnosti. O slučaju je obaviješten i tužilac, dok policijske jedinice istražuju slučaj - navodi se u izvještaju, prenosi Radio KiM.

Nakon nasilnog upada tzv. kosovske policije u opštinske zgrade u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, kako bi uveli predsjednike opština albanske nacionalnosti izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali, u ponedjeljak 29. maja zgrade opština blokirao je Kfor snagama za razbijanje demonstracija.

Srbi su se okupili na mirnom protestu zahtijevajući da policija i albanski predsjednici opština napuste zgrade opština.

Bez reakcije na zahtjeve, vojnici Kfora su u popodnevnim satima krenuli u razbijanje protesta na kom su okupljeni sjedili na ulici, pružajući nenasilan otpor.

Kao posljedica intervencije vojnika Kfora, uslijedio je i otpor okupljenih Srba.

U neredima je teže i lakše povrijeđeno oko 80 civila i vojnika Kfora iz Mađarske i Italije

Predstavljen prijedlog plana za smirivanje situacije na sjeveru Kosova i Metohije

Predsjedavajući OEBS-a Bujar Osmani objavio je danas prijedlog plana u devet tačaka za deeskalaciju i normalizaciju situacije na sjeveru Kosova i Metohije.

U planu se, između ostalog, traži da gradonačelnici na sjeveru KiM podnesu ostavke na ljeto 2023. godine i raspisivanje vanrednih lokalnih izbora ove godine.

Pored toga, zahtijeva se povlačenje pripadnika specijalne kosovske policije i istovremeno smanjenje borbene gotovosti Vojske Srbije.

U prijedlogu OEBS-a, koji je Osmani objavio na Tviteru, navodi se da samoproglašeno Kosovo i Srbija treba ponovo da potvrde privrženost osnovnom sporazumu i Ohridskom protokolu, kao i da regularna policija, uz pomoć KFOR-a i EULEKS-a treba da brine o bezbjednosti na terenu.

U jednoj od tačaka se traži otkazivanje protesta i vraćanje opštinskih funkcija, čime bi se, kako je naveo Osmani, nastavio normalan život, a službenicima bi bio omogućen pristup opštinskim zgradama.

U sedmoj tački se navodi da OEBS podržava izborni proces, kao i jačanje povjerenja među zajednicima, a u osmoj da u proces pomirenja treba uključiti mlade.

U posljednoj, devetoj tački, ističe se da OEBS podržava dobronamjernu primjenu dogovorenih odredbi i nastavak smislenog dijaloga.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana