Послије обраћања испред Скупштине, учесници протеста "Србија против насиља" кренули у шетњу

Танјуг
Послије обраћања испред Скупштине, учесници протеста "Србија против насиља" кренули у шетњу

БЕОГРАД - Учесници опозиционог протеста "Србија против насиља", који су се нешто послије 18 часова окупили испред Народне скупштине, кренули су у протестну шетњу Булеваром краља Александра, Београдском улицом према Тргу Славија.

Претходно су се на платоу испред Скупштине Србије окупљенима обратили глумци Драган Бјелогрлић, Ненад Маричић, Светлана Бојковић, син Станике Глигоријевић, Милутин, водитељи Иван Ивановић, Зоран Кесић. Маричић је рекао да невине жртве не смеју бити узалудне и да насиље не смије проћи некажњено.

"Данас док будемо ходали улицама носићемо, не само бол, већ и наду да ће се деца осећати сигурно у школама. Наду да ће све жртве насиља дочекати правду и мир, наду да ћемо пронаћи снагу да изградимо боље друштво које кажњава неправду и насиље. Друштво које нема недодирљивих моћника, које ће се темељити на емпатији и солидарности", рекао је Маричић.

Он је рекао да се не могу заборавити грађани, како је рекао, остављени на милост и немилост на КиМ.

"Злочин који се догодио није запамћен у историји наше земље и због тога смо сви рањени ова рана није само за породице настрадалих већ рана целог нашег друштва", рекла је глумица Светлана Бојковић која се грађанима обратила испред Дома Народне скупштине Србије.

Рекла је да су глумци били изложени оптужбама и вријеђању током посљедњих мјесец дана колико протести трају и да протесте користе у политичке сврхе.

Комичар Иван Ивановић рекао је да је поносан на људе који шетају јер то већ пети пут чине културно и достојанствено.

"Не шетамо да бисмо утврдили ко је крив, знамо ко је крив, шетамо да би утврдили ко је одговоран за трагедије које су се десиле. Ко је одговоран за насиље које нас је "исполивало" од Суботице до Косова и Метохије за само месец дана. Испуните захтеве овог протеста, испуните наше захтеве, јер смо у праву - не прихватамо да за ову трагедију нико није одговоран, одговорна је власт а она је ваша и само ваша", рекао је Ивановић.

ТВ водитељ Зоран Кесић је рекао да се прије тачно мјесец дана из неописивог бола догодила емпатија и саосјећајност, па је то прерасло у бијес, а онда се појавила и физичка потреба да се нешто промени нешто одмах и сад и да се каже "Готово је - доста са насиљем, мржњом".

Он је казао да промјена није лака ствар и зато, како је додао, мора до тога да се дође са истим оним људима који су били "натерани да долазе аутобусом".

Глумац и редитељ Драган Бјелогрлић истакао је да је на протест дошао да ода признање младости Србије јер, како је рекао, на насиље и малтретирање и провокације, одговара достојанством миром и љубављу.

"Младости Србије, дужни смо деци Рибникара. Дужни смо да им обезбедимо друштво које нисмо били у стању да им пружимо за време њиховог живота. То је дуг који морамо да платимо њима, сваком детету у Србији и сами себи", рекао је Бјелогрлић.

Протест се одржава тачно мјесец дана од трагедије у ОШ "Владислав Рибникар", у којој је убијено девет ученика и радника обезбјеђења.

Опозиционе странке које организују скуп позвале су учеснике да са собом понесу цвијет како би одали почаст жртвама, али и да спреме поруке за предсједника Србије Александра Вучића.

Захтјеви учесника протеста су смена министра унутрашњих послова Братислава Гашића и шефа Безбједносно-информативне агенције Александра Вулина.

Такође, тражи се смјена руководства РТС-а, свих чланова Савјета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), укидање ријалити програма и емисија које промовишу неморал и насиље на телевизијама са националним фреквенцијама, забрана штампаних медија који својим садржајем промовишу насиље, агресију и крше новинарски кодекс.

Захтјева се и одузимање националне фреквенције телевизијама Пинк и Хепи због, како наводе, кршења закона и промоције насиља, агресије и неморала.

Примјећено је и присуство бившег посланика Срђана Нога, који не на протесту 2019. године носио импровизована вешала.

Потписници захтјева за протест су опозициони политичари, Мирослав Алексић, Срђан Миливојевић, Мариника Тепић, Небојша Зеленовић и Биљана Ђорђевић.

Поред њих на скуп су дошли и предсједник ДС Зоран Лутовац, посланик Зелено-лијевог клуба Радомир Лазовић, лидер Еколошког устанка Александар Јовановић Ћута, предсједник Странке слободе и правде Драган Ђилас и функционер те странке Борко Стефановић, предсједник Социјалдемократске странке Борис Тадић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана