Poslije obraćanja ispred Skupštine, učesnici protesta "Srbija protiv nasilja" krenuli u šetnju

Tanjug
Poslije obraćanja ispred Skupštine, učesnici protesta "Srbija protiv nasilja" krenuli u šetnju

BEOGRAD - Učesnici opozicionog protesta "Srbija protiv nasilja", koji su se nešto poslije 18 časova okupili ispred Narodne skupštine, krenuli su u protestnu šetnju Bulevarom kralja Aleksandra, Beogradskom ulicom prema Trgu Slavija.

Prethodno su se na platou ispred Skupštine Srbije okupljenima obratili glumci Dragan Bjelogrlić, Nenad Maričić, Svetlana Bojković, sin Stanike Gligorijević, Milutin, voditelji Ivan Ivanović, Zoran Kesić. Maričić je rekao da nevine žrtve ne smeju biti uzaludne i da nasilje ne smije proći nekažnjeno.

"Danas dok budemo hodali ulicama nosićemo, ne samo bol, već i nadu da će se deca osećati sigurno u školama. Nadu da će sve žrtve nasilja dočekati pravdu i mir, nadu da ćemo pronaći snagu da izgradimo bolje društvo koje kažnjava nepravdu i nasilje. Društvo koje nema nedodirljivih moćnika, koje će se temeljiti na empatiji i solidarnosti", rekao je Maričić.

On je rekao da se ne mogu zaboraviti građani, kako je rekao, ostavljeni na milost i nemilost na KiM.

"Zločin koji se dogodio nije zapamćen u istoriji naše zemlje i zbog toga smo svi ranjeni ova rana nije samo za porodice nastradalih već rana celog našeg društva", rekla je glumica Svetlana Bojković koja se građanima obratila ispred Doma Narodne skupštine Srbije.

Rekla je da su glumci bili izloženi optužbama i vrijeđanju tokom posljednjih mjesec dana koliko protesti traju i da proteste koriste u političke svrhe.

Komičar Ivan Ivanović rekao je da je ponosan na ljude koji šetaju jer to već peti put čine kulturno i dostojanstveno.

"Ne šetamo da bismo utvrdili ko je kriv, znamo ko je kriv, šetamo da bi utvrdili ko je odgovoran za tragedije koje su se desile. Ko je odgovoran za nasilje koje nas je "ispolivalo" od Subotice do Kosova i Metohije za samo mesec dana. Ispunite zahteve ovog protesta, ispunite naše zahteve, jer smo u pravu - ne prihvatamo da za ovu tragediju niko nije odgovoran, odgovorna je vlast a ona je vaša i samo vaša", rekao je Ivanović.

TV voditelj Zoran Kesić je rekao da se prije tačno mjesec dana iz neopisivog bola dogodila empatija i saosjećajnost, pa je to preraslo u bijes, a onda se pojavila i fizička potreba da se nešto promeni nešto odmah i sad i da se kaže "Gotovo je - dosta sa nasiljem, mržnjom".

On je kazao da promjena nije laka stvar i zato, kako je dodao, mora do toga da se dođe sa istim onim ljudima koji su bili "naterani da dolaze autobusom".

Glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić istakao je da je na protest došao da oda priznanje mladosti Srbije jer, kako je rekao, na nasilje i maltretiranje i provokacije, odgovara dostojanstvom mirom i ljubavlju.

"Mladosti Srbije, dužni smo deci Ribnikara. Dužni smo da im obezbedimo društvo koje nismo bili u stanju da im pružimo za vreme njihovog života. To je dug koji moramo da platimo njima, svakom detetu u Srbiji i sami sebi", rekao je Bjelogrlić.

Protest se održava tačno mjesec dana od tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar", u kojoj je ubijeno devet učenika i radnika obezbjeđenja.

Opozicione stranke koje organizuju skup pozvale su učesnike da sa sobom ponesu cvijet kako bi odali počast žrtvama, ali i da spreme poruke za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Zahtjevi učesnika protesta su smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Takođe, traži se smjena rukovodstva RTS-a, svih članova Savjeta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.

Zahtjeva se i oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi zbog, kako navode, kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.

Primjećeno je i prisustvo bivšeg poslanika Srđana Noga, koji ne na protestu 2019. godine nosio improvizovana vešala.

Potpisnici zahtjeva za protest su opozicioni političari, Miroslav Aleksić, Srđan Milivojević, Marinika Tepić, Nebojša Zelenović i Biljana Đorđević.

Pored njih na skup su došli i predsjednik DS Zoran Lutovac, poslanik Zeleno-lijevog kluba Radomir Lazović, lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta, predsjednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i funkcioner te stranke Borko Stefanović, predsjednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana