Портпарол КФОР-а: Иза мирних српских демонстраната биле криминалне групе

Анадолија
Портпарол КФОР-а: Иза мирних српских демонстраната биле криминалне групе

ПРИШТИНА - Портпарол Штаба КФОР-а пуковник Андреа Галијени изјавио је данас да су се “иза мирних српских демонстраната на сјеверу Косова, криле криминалне групе које су покушале да нападну трупе КФОР-а“.

 

Пуковник Галијени је на конференцији за новинаре казао да је КФОР „како би спријечио ескалацију ситуације, након што су нови предсједници у три општине на сјеверу Косова покушали да уђу у њихове канцеларије, 29. маја, распоредио додатне трупе на сјеверу“.

-Било је јасно да људи желе да демонстрирају и протестују на миран начин, али такође је било јасно да се иза њих крију неке криминалне групе које су само покушавале да нападну трупе КФОР-а. Послије овог великог протеста, многи војници из италијанског и мађарског контингента повријеђени су каменицама, металима и експлозивним направама. У почетку је било 11 из италијанског и 19 из мађарског контингента, док су се сутрадан појавили још неки са лакшим повредама - нагласио је Галијени.

Портпарол КФОР-а је казао да је дужност Полиције Косова да пронађе и ухвати те криминалне групе.

Сматра да „обе стране треба да сносе одговорност за акције на сјеверу - једна страна за доношење одлука без узимања у обзир нивоа безбједности, а друга за насилне акције које су виђене међу демонстрантима“.

Галијени је казао да косовске институције нису координирале са КФОР-ом акције које су предузеле на сјеверу, те да је одлука косовских институција да се градоначелници на силу уведу у своје канцеларије, била једнострана.

Како је истакао КФОР тренутно прати ситуацију и спреман је да реагује на сваку ескалацију ситуације.

Одговарајући на питање у вези турских војника који су стигли као појачање КФОР-у, пуковник Галлиени је рекао да ће батаљон од 500 војника из Турске на Косову остати док то буде било неопходно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана