Portparol KFOR-a: Iza mirnih srpskih demonstranata bile kriminalne grupe

Anadolija
Portparol KFOR-a: Iza mirnih srpskih demonstranata bile kriminalne grupe

PRIŠTINA - Portparol Štaba KFOR-a pukovnik Andrea Galijeni izjavio je danas da su se “iza mirnih srpskih demonstranata na sjeveru Kosova, krile kriminalne grupe koje su pokušale da napadnu trupe KFOR-a“.

 

Pukovnik Galijeni je na konferenciji za novinare kazao da je KFOR „kako bi spriječio eskalaciju situacije, nakon što su novi predsjednici u tri opštine na sjeveru Kosova pokušali da uđu u njihove kancelarije, 29. maja, rasporedio dodatne trupe na sjeveru“.

-Bilo je jasno da ljudi žele da demonstriraju i protestuju na miran način, ali takođe je bilo jasno da se iza njih kriju neke kriminalne grupe koje su samo pokušavale da napadnu trupe KFOR-a. Poslije ovog velikog protesta, mnogi vojnici iz italijanskog i mađarskog kontingenta povrijeđeni su kamenicama, metalima i eksplozivnim napravama. U početku je bilo 11 iz italijanskog i 19 iz mađarskog kontingenta, dok su se sutradan pojavili još neki sa lakšim povredama - naglasio je Galijeni.

Portparol KFOR-a je kazao da je dužnost Policije Kosova da pronađe i uhvati te kriminalne grupe.

Smatra da „obe strane treba da snose odgovornost za akcije na sjeveru - jedna strana za donošenje odluka bez uzimanja u obzir nivoa bezbjednosti, a druga za nasilne akcije koje su viđene među demonstrantima“.

Galijeni je kazao da kosovske institucije nisu koordinirale sa KFOR-om akcije koje su preduzele na sjeveru, te da je odluka kosovskih institucija da se gradonačelnici na silu uvedu u svoje kancelarije, bila jednostrana.

Kako je istakao KFOR trenutno prati situaciju i spreman je da reaguje na svaku eskalaciju situacije.

Odgovarajući na pitanje u vezi turskih vojnika koji su stigli kao pojačanje KFOR-u, pukovnik Gallieni je rekao da će bataljon od 500 vojnika iz Turske na Kosovu ostati dok to bude bilo neophodno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana