Поново раде тржни центри у Србији

Срна
Foto: Танјуг-архива

БЕОГРАД- У Србији је од данас допуштен рад тржних центара, одлуком Кризног штаба Владе Србије за борбу против вируса корона.

Тржни центри у Србији од данас поново могу да раде од 6.00 до 22.00, наведено је у наредби министра здравља Златибора Лончара, која је јуче објављена у Службеном гласнику.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон каже да заштитне маске треба носити и у баштама кафића, док се не конзумира пиће.

"Нека се нико не изненади ако му у башти приђе комунални милицајац и казни", навео је Кон.

Поводом отварања тржних центара, Кон је навео да медицински дио Кризног штаба није био за то да се они отворе одмах данас.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је у петак, 9. априла, послије сједнице Кризног штаба да је вријеме да се онлајн настава сведе само на локалне процјене у жариштима, а да од 19. априла школе почну да функционишу по систему по којем су радиле прије тога.

Мјере се поштују, гужви нема

Судећи по атмосфери у београдском тржном центру “Рајићева”, гужви за сада нема, а запослени и посјетиоци се придржавају епидемиолошких мјера - носе маске и држе дистанцу.

На улазима у објекат налазе се корона-редари који контролишу поштовање мјера и опомињу несавјесне купце који се тога не придржавају, мада таквих овог пријеподнева није било.

На више мјеста доступна су дезинфекциона средства и истакнута обавјештења о епидемиолошким мјерама, а тако је и на улазу у саме радње гдје се, између осталог, наводи колико особа, у зависности од површине локала, смије истовремено бити у њему.

Тако се, како пише на вратима радње површине 127 метара квадратних, ту у истом тренутку, заједно са запосленима, може налазити укупно 14 особа.

Радно вријеме тржних центара је од 10 до 22 сата, а контролу поштовања мјера вршиће Комунална полиција, заједно са надлежним инспекцијама Београда и Министарства здравља.

Казне су 5.000 динара за физичко лице које не носи маску, 30.000 за ковид редара, па од 150.000 до 300.000 динара за предузетника или правно лице.

У Наредби министра здравља Златибора Лончара која је објављена у Службеном гласнику се, између осталог, прецизира да је и даље забрењен рад угоститељским објектима у склопу тржних центара, али је њима омогућена шалтерска продаја хране и пића.

Управљач објекта дужан је да обезбиједи да се испред шалтера за продају хране и пића не окупља већи број особа и да између њих постоји размак од најмање два метра.

На улазу у тржне центре мора видно бити истакнута корисна површина цијелог објекта, односно простора и број особа које могу бити у њему, као и обавеза посјетилаца да носе заштитне маске.

Запослени морају носити заштитну маску током рада, а заједничке просторије и предмете које користе корисници морају се на сваких сат времена дезинфиковати.

У тржним центрима мора бити одређен корона редар који је одговоран за поштовање мјера ношења маске, а ако објекат има више улаза и излаза, више спратова и површине је веће од 500 квадратних метара, мора бити одређено више корона редара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана