Ponovo rade tržni centri u Srbiji

Srna
Foto: Tanjug-arhiva

BEOGRAD- U Srbiji je od danas dopušten rad tržnih centara, odlukom Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv virusa korona.

Tržni centri u Srbiji od danas ponovo mogu da rade od 6.00 do 22.00, navedeno je u naredbi ministra zdravlja Zlatibora Lončara, koja je juče objavljena u Službenom glasniku.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da zaštitne maske treba nositi i u baštama kafića, dok se ne konzumira piće.

"Neka se niko ne iznenadi ako mu u bašti priđe komunalni milicajac i kazni", naveo je Kon.

Povodom otvaranja tržnih centara, Kon je naveo da medicinski dio Kriznog štaba nije bio za to da se oni otvore odmah danas.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je u petak, 9. aprila, poslije sjednice Kriznog štaba da je vrijeme da se onlajn nastava svede samo na lokalne procjene u žarištima, a da od 19. aprila škole počnu da funkcionišu po sistemu po kojem su radile prije toga.

Mjere se poštuju, gužvi nema

Sudeći po atmosferi u beogradskom tržnom centru “Rajićeva”, gužvi za sada nema, a zaposleni i posjetioci se pridržavaju epidemioloških mjera - nose maske i drže distancu.

Na ulazima u objekat nalaze se korona-redari koji kontrolišu poštovanje mjera i opominju nesavjesne kupce koji se toga ne pridržavaju, mada takvih ovog prijepodneva nije bilo.

Na više mjesta dostupna su dezinfekciona sredstva i istaknuta obavještenja o epidemiološkim mjerama, a tako je i na ulazu u same radnje gdje se, između ostalog, navodi koliko osoba, u zavisnosti od površine lokala, smije istovremeno biti u njemu.

Tako se, kako piše na vratima radnje površine 127 metara kvadratnih, tu u istom trenutku, zajedno sa zaposlenima, može nalaziti ukupno 14 osoba.

Radno vrijeme tržnih centara je od 10 do 22 sata, a kontrolu poštovanja mjera vršiće Komunalna policija, zajedno sa nadležnim inspekcijama Beograda i Ministarstva zdravlja.

Kazne su 5.000 dinara za fizičko lice koje ne nosi masku, 30.000 za kovid redara, pa od 150.000 do 300.000 dinara za preduzetnika ili pravno lice.

U Naredbi ministra zdravlja Zlatibora Lončara koja je objavljena u Službenom glasniku se, između ostalog, precizira da je i dalje zabrenjen rad ugostiteljskim objektima u sklopu tržnih centara, ali je njima omogućena šalterska prodaja hrane i pića.

Upravljač objekta dužan je da obezbijedi da se ispred šaltera za prodaju hrane i pića ne okuplja veći broj osoba i da između njih postoji razmak od najmanje dva metra.

Na ulazu u tržne centre mora vidno biti istaknuta korisna površina cijelog objekta, odnosno prostora i broj osoba koje mogu biti u njemu, kao i obaveza posjetilaca da nose zaštitne maske.

Zaposleni moraju nositi zaštitnu masku tokom rada, a zajedničke prostorije i predmete koje koriste korisnici moraju se na svakih sat vremena dezinfikovati.

U tržnim centrima mora biti određen korona redar koji je odgovoran za poštovanje mjera nošenja maske, a ako objekat ima više ulaza i izlaza, više spratova i površine je veće od 500 kvadratnih metara, mora biti određeno više korona redara.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana