Почео распуст за основце и средњошколце у Србији

Срна
Почео распуст за основце и средњошколце у Србији

БЕОГРАД - У Србији данас почиње распуст за основце и средњошколце, у складу са одлуком Владе о скраћењу школске године за двије седмице због два масовна убиства ђака и младих људи почетком маја, трагедија које су дубоко погодиле цијело друштво.

Према одлуци Владе, школе неће престати са радом јер ће ученици који желе да поправе оцјене моћи то да учине до 20. јуна, а родитељи ће моћи да пријаве дјецу и за допунску наставу, слободне активности и продужени боравак.

Вршилац дужности министра просвјете Србије Ђорђе Милићевић изјавио је за РТС да постоји законско упориште да се школска година заврши двије седмице раније, као и да ће ђаци имати прилику да до 20. јуна поправе оцјене.

Он је указао да је 25 одсто научно-наставног програма реализовано, те да постоји одступање од пет одсто које је у закону дозвољено. Милићевић је нагласио да није ријеч о исхитреној одлуци Владе и да се оцјене закључују 6. јуна, али да наставници предлажу закључавање оцјена, а са тим упознају родитеље и ученике.

- Остављају на располагању родитељима и ученицима да размисле ли ће до 20. јуна, кроз одређени модалитет, ђак желети да покуша да поправи оцене - рекао је Милићевић.

Влада Србије је због трагедија које су дубоко погодиле цијело друштво донијела одлуку да се школска година заврши 6. јуна у свим основним и средњим школама у Србији.

- У овом тренутку, важније је него икада, да се усредсредимо на оно што је најбоље за нашу децу, јер она заслужују нашу потпуну подршку, љубав и бригу - наведнео је раније из Владе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана