Počeo raspust za osnovce i srednjoškolce u Srbiji

Srna
Počeo raspust za osnovce i srednjoškolce u Srbiji

BEOGRAD - U Srbiji danas počinje raspust za osnovce i srednjoškolce, u skladu sa odlukom Vlade o skraćenju školske godine za dvije sedmice zbog dva masovna ubistva đaka i mladih ljudi početkom maja, tragedija koje su duboko pogodile cijelo društvo.

Prema odluci Vlade, škole neće prestati sa radom jer će učenici koji žele da poprave ocjene moći to da učine do 20. juna, a roditelji će moći da prijave djecu i za dopunsku nastavu, slobodne aktivnosti i produženi boravak.

Vršilac dužnosti ministra prosvjete Srbije Đorđe Milićević izjavio je za RTS da postoji zakonsko uporište da se školska godina završi dvije sedmice ranije, kao i da će đaci imati priliku da do 20. juna poprave ocjene.

On je ukazao da je 25 odsto naučno-nastavnog programa realizovano, te da postoji odstupanje od pet odsto koje je u zakonu dozvoljeno. Milićević je naglasio da nije riječ o ishitrenoj odluci Vlade i da se ocjene zaključuju 6. juna, ali da nastavnici predlažu zaključavanje ocjena, a sa tim upoznaju roditelje i učenike.

- Ostavljaju na raspolaganju roditeljima i učenicima da razmisle li će do 20. juna, kroz određeni modalitet, đak želeti da pokuša da popravi ocene - rekao je Milićević.

Vlada Srbije je zbog tragedija koje su duboko pogodile cijelo društvo donijela odluku da se školska godina završi 6. juna u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

- U ovom trenutku, važnije je nego ikada, da se usredsredimo na ono što je najbolje za našu decu, jer ona zaslužuju našu potpunu podršku, ljubav i brigu - navedneo je ranije iz Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana