Писмо о намјерама са "Луфтхансом" корак ка авиолинији Београд-Приштина

Tanjug
Писмо о намјерама са "Луфтхансом" корак ка авиолинији Београд-Приштина

БЕРЛИН, - Делегација Министарства привреде Србије потписала је данас у Берлину писмо о намјерама са компанијом "Луфтханса" о обнови авио-линије Београд-Приштина.

- Тиме је, након двије деценије, учињен први симболички корак ка поновном успостављању ваздушног саобраћаја између главног града Србије и највећег града јужне српске покрајине Косово и Метохија - наводи се у саопштењу Министарства привреде.

Обнова авио-линије Београд-Приштина олакшала би путовање и комуникацију грађанима свих националности и уцинила ближим Приштину и Београд.
Истовремено, та линија би значила и хиљаде нових путника на аеродрому у Београду, нове кориснике услуга српске националне авио-компаније, а нове могућности отвориле би се и за пословну заједницу, која би на овај начин била боље повезана, и са далеко ефикаснијим могуцностима за промет робе.

Потписивањем овог, искључиво комерцијалног, писма о намјерама, Србија показује јасну опредељеност за поспешивање слободе протока робе, људи и капитала и противљење вештачки наметнутим баријерама и ограничењима.

Србија ће о намјери да се обнови авио-линија измеду Београда и Приштине званично обавестити УНМИК и Кфор, који је у складу са Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН и Војно-техничким споразумом из Куманова задужен за контролу и координацију у ваздушном простору изнад јужне српске покрајине.

Да би дошло до реализације писма биће потребно да се у наредном периоду са Кфором постигну одговарајући технички споразуми који се односе на уобичајене процедуре за одвијање авио-саобраћаја, у складу са важећим домаћим прописима и Резолуцијом 1244 СБ УН.

Да би лет између Београда и Приштине заиста заживео, неопходно је да Влада Привремених институција самоуправе у Приштини без одлагања укине таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, да почне да спроводи бројне преузете обавезе и да се врати за сто у дијалогу под покровитељством ЕУ.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана