Pismo o namjerama sa "Lufthansom" korak ka avioliniji Beograd-Priština

Tanjug
Pismo o namjerama sa "Lufthansom" korak ka avioliniji Beograd-Priština

BERLIN, - Delegacija Ministarstva privrede Srbije potpisala je danas u Berlinu pismo o namjerama sa kompanijom "Lufthansa" o obnovi avio-linije Beograd-Priština.

- Time je, nakon dvije decenije, učinjen prvi simbolički korak ka ponovnom uspostavljanju vazdušnog saobraćaja između glavnog grada Srbije i najvećeg grada južne srpske pokrajine Kosovo i Metohija - navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Obnova avio-linije Beograd-Priština olakšala bi putovanje i komunikaciju građanima svih nacionalnosti i ucinila bližim Prištinu i Beograd.
Istovremeno, ta linija bi značila i hiljade novih putnika na aerodromu u Beogradu, nove korisnike usluga srpske nacionalne avio-kompanije, a nove mogućnosti otvorile bi se i za poslovnu zajednicu, koja bi na ovaj način bila bolje povezana, i sa daleko efikasnijim mogucnostima za promet robe.

Potpisivanjem ovog, isključivo komercijalnog, pisma o namjerama, Srbija pokazuje jasnu opredeljenost za pospešivanje slobode protoka robe, ljudi i kapitala i protivljenje veštački nametnutim barijerama i ograničenjima.

Srbija će o namjeri da se obnovi avio-linija izmedu Beograda i Prištine zvanično obavestiti UNMIK i Kfor, koji je u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN i Vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova zadužen za kontrolu i koordinaciju u vazdušnom prostoru iznad južne srpske pokrajine.

Da bi došlo do realizacije pisma biće potrebno da se u narednom periodu sa Kforom postignu odgovarajući tehnički sporazumi koji se odnose na uobičajene procedure za odvijanje avio-saobraćaja, u skladu sa važećim domaćim propisima i Rezolucijom 1244 SB UN.

Da bi let između Beograda i Prištine zaista zaživeo, neophodno je da Vlada Privremenih institucija samouprave u Prištini bez odlaganja ukine takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, da počne da sprovodi brojne preuzete obaveze i da se vrati za sto u dijalogu pod pokroviteljstvom EU.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana