Петковић: ЕЕАС долива уље на ватру

Агенције
Foto: Архива

БЕОГРАД- Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да су бесплодни апели Европске спољнополитичке службе /ЕЕАС/ на Београд и Приштину само доливање уља на ватру и подстицај настојањима Аљбина Куртија да дестабилизује прилике на Косову и Метохији и у читавом региону.

"Опредељење Београда и председника Александра Вучића за дијалог и решавање проблема на Косову и Метохији политичким и мирољубивим средствима никада се није доводило у питање и зато је данашње саопштење ЕЕАС-а потпуно промашено, као и низ претходних апела бриселске администрације на `обе стране`", рекао је Петковић.

Он је истакао да је чињеница да Курти и његов екстремистички режим чине шта им је воља, између осталог, и посљедица недјеловања ЕУ у ситуацијама када су оштре реакције и мјере против привремених институција самоуправе у Приштини биле неопходне.

ЕЕАС је раније данас саопштила да недавни пораст запаљиве реторике између званичника Београда и Приштине, а "посебно изјаве о рату и сукобима на западном Балкану", изазивају велику забринутост.

"Високи политичари две стране биће одговорни за сваку ескалацију која доведе до повећаних тензија и, потенцијално, насиља у региону. Обе стране морају одмах да прекину међусобна непријатељства и опасне изјаве и да се понашају одговорно", истакли су у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана