Petković: EEAS doliva ulje na vatru

Agencije
Foto: Arhiva

BEOGRAD- Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da su besplodni apeli Evropske spoljnopolitičke službe /EEAS/ na Beograd i Prištinu samo dolivanje ulja na vatru i podsticaj nastojanjima Aljbina Kurtija da destabilizuje prilike na Kosovu i Metohiji i u čitavom regionu.

"Opredeljenje Beograda i predsednika Aleksandra Vučića za dijalog i rešavanje problema na Kosovu i Metohiji političkim i miroljubivim sredstvima nikada se nije dovodilo u pitanje i zato je današnje saopštenje EEAS-a potpuno promašeno, kao i niz prethodnih apela briselske administracije na `obe strane`", rekao je Petković.

On je istakao da je činjenica da Kurti i njegov ekstremistički režim čine šta im je volja, između ostalog, i posljedica nedjelovanja EU u situacijama kada su oštre reakcije i mjere protiv privremenih institucija samouprave u Prištini bile neophodne.

EEAS je ranije danas saopštila da nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a "posebno izjave o ratu i sukobima na zapadnom Balkanu", izazivaju veliku zabrinutost.

"Visoki političari dve strane biće odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i, potencijalno, nasilja u regionu. Obe strane moraju odmah da prekinu međusobna neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno", istakli su u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana