Обиљежено 216 година од Мишарске битке

Срна
Обиљежено 216 година од Мишарске битке

БЕОГРАД - Полагањем вијенаца код спомен-обиљежја вожду Карађорђу и устаницима на Мишарском брду код Шапца обиљежено је 216 година од Мишарске битке, када су српски устаници надјачали далеко бројнију и надмоћнију турску војску.

Историчар Дејан Живановић рекао је да је ова бриљантна побједа учврстила је положај устаника и угрозила статус Турака у Београдском пашалуку и поставила темељ модерне српске државе.

“Сукоб између устаника и Турака трајао је читав дан, од јутра до послеподневних часова. У том судару погинуло је више хиљада османских војника, а Карађорђе је са својим устаницима забележио најзначајнију победу у Првом српском устанку, али и најзначајнију победу Срба уопште у својој војној историји”, указао је Живановић.

Миодраг Капор, државни секретар Министарства за рад, борачка и социјална питања, поручио је да је Бој на Мишару једно од најважнијих мјеста у српској историји, а да се држава Србија више не стиди своје историје и својих бораца.

У славу чувеног боја опјеваног у народним пјесмама, у Мишару је отворен Дом културе, а у сеоској галерији је отворена изложба радова 16. сазива Мишарске ликовне клоније, у којој је до сада учествовало више од стотину умјетника.

На Мишарском пољу на данашњи дан давне 1806. године српски устаници су под вођством вожда Карађорђа Петровића надјачали петоструко јачу турску војску, којом је командовао Сулејман Паша Скопљак.

Устанички вођа Ђорђе Петровић Карађорђе је Турке, који су у Србију послати из Босне, дочекао на Мишару, гдје је изградио шанац, а коњица је остала у шуми да удари у бок и позадину непријатеља.

Први турски напад је одбијен, а затим су ступили у дејство коњица и ушанчени устаници.

Турци су се, уз велике губитке, панично повукли, при чему су се многи подавили у Сави, покушавајући да се пребаце у Срем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана