Obilježeno 216 godina od Mišarske bitke

Srna
Obilježeno 216 godina od Mišarske bitke

BEOGRAD - Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja voždu Karađorđu i ustanicima na Mišarskom brdu kod Šapca obilježeno je 216 godina od Mišarske bitke, kada su srpski ustanici nadjačali daleko brojniju i nadmoćniju tursku vojsku.

Istoričar Dejan Živanović rekao je da je ova briljantna pobjeda učvrstila je položaj ustanika i ugrozila status Turaka u Beogradskom pašaluku i postavila temelj moderne srpske države.

“Sukob između ustanika i Turaka trajao je čitav dan, od jutra do poslepodnevnih časova. U tom sudaru poginulo je više hiljada osmanskih vojnika, a Karađorđe je sa svojim ustanicima zabeležio najznačajniju pobedu u Prvom srpskom ustanku, ali i najznačajniju pobedu Srba uopšte u svojoj vojnoj istoriji”, ukazao je Živanović.

Miodrag Kapor, državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, poručio je da je Boj na Mišaru jedno od najvažnijih mjesta u srpskoj istoriji, a da se država Srbija više ne stidi svoje istorije i svojih boraca.

U slavu čuvenog boja opjevanog u narodnim pjesmama, u Mišaru je otvoren Dom kulture, a u seoskoj galeriji je otvorena izložba radova 16. saziva Mišarske likovne klonije, u kojoj je do sada učestvovalo više od stotinu umjetnika.

Na Mišarskom polju na današnji dan davne 1806. godine srpski ustanici su pod vođstvom vožda Karađorđa Petrovića nadjačali petostruko jaču tursku vojsku, kojom je komandovao Sulejman Paša Skopljak.

Ustanički vođa Đorđe Petrović Karađorđe je Turke, koji su u Srbiju poslati iz Bosne, dočekao na Mišaru, gdje je izgradio šanac, a konjica je ostala u šumi da udari u bok i pozadinu neprijatelja.

Prvi turski napad je odbijen, a zatim su stupili u dejstvo konjica i ušančeni ustanici.

Turci su se, uz velike gubitke, panično povukli, pri čemu su se mnogi podavili u Savi, pokušavajući da se prebace u Srem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana