Нови обруч притисака на Србију због Русије, потеза ЕУ и сукоба унутар администрације

Срна
Нови обруч притисака на Србију због Русије, потеза ЕУ и сукоба унутар администрације

БЕОГРАД - Око Србије се стеже обруч нових притисака, уцјена, па чак и пријетњи санкцијама, са циљем да Београд призна независност лажне државе Косова, а један од разлога за притиске је и сукоб унутар америчке администрације у Вашингтону, оцјењују београдски медији.

“Вечерње новости” наводе да је специјални изасланик САД за Западни Балкан Метју Палмер учинио парадоксалан покушај у Приштини - да Србији, у замјену за признање самопроглашеног Косова као “шаргарепу” понуди улазак у ЕУ, чија су врата за пријем нових чланица затворена на неодређено вријеме.

Како истиче лист, амерички званичник иде и корак даље, запријетивши санкцијама уколико Србија набави моћне руске системе С-400.

Да ли су оштре поруке Палмера, којег је именовао Стејт департмент, само ехо ставова америчке “дубоке државе” у којој су и даље утицајни покровитељи косовске и биће јасније након сусрета Вучића са Ричардом Гренелом, специјалним изаслаником предсједника Доналда Трампа, наводи лист.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцјењује да Палмер покушава да стегне обруч око Србије, али сматра да ће се испоставити да је то стезање било само позерско.

“Важно је што између Палмера, који је изасланик Стејт департмента, и Гренела, изасланика Беле куће, свакако постоје различите идеје у вези са Косметом. Не очекујем да ће Трамп вршити велики притисак на Србију”, каже Анђелковић.

Дипломата Зоран Миливојевић у Палмеровом наступу у Приштини види тежње у Вашингтону да се што прије затвори косовско питање.

“Према томе како је Палмер говорио треба рачунати на то да ће Америка имати разумевање за максималистичке захтеве Приштине, што нашу земљу доводи у деликатну ситуацију. Озбиљне су и Палмерове претње стопирањем чланства у ЕУ, јер наговештавају да би то могло да постане значајан део политике САД, која може преко одређених механизама да утиче на Брисел”, рекао је Миливојевић.

“Блиц” пише да су забринутост због постављања и најаве набавке руског наоружања, лоши потези ЕУ, међу којима одбијање Брисела да одреди датум почетка преговора Албанији и Сјеверној Македонији, као и сукоб унутар америчке администрације у Вашингтону, три разлога због којих САД притискају Србију.

“Палмеров највећи проблем је Гренел. Сада је то практично надметање између њих двојице, односно између администрације - Стејт департмента који представља он, и Беле куће, то јест Гренела, који је Трампов човек, ко ће више урадити по питању Косова”, рекао је листу извор из дипломатских кругова у Вашингтону.

Он упозорава да се притисци на Србију тек могу очекивати.

“Промену курса и појачани притисак можемо видети у последњих неколико недеља, што се поклопило са Гренеловим именовањем, а потом и са његовом првом званичном посетом овом региону. Палмер је, упркос томе што је у јавности изгледало другачије, тешко поднео кад је Трамп именовао Гренела и сада се такмичи са њим ко ће да буде ригорознији”, каже саговорник листа.

Позивајући се на извор у Берлину, лист пише да Гренел планира да позове предсједника Србије Александра Вучића да слуша обраћање америчког државног секретара Мајка Помпеа ове недјеље у Берлину, на форуму посвећеном миру и стабилности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана