Novi obruč pritisaka na Srbiju zbog Rusije, poteza EU i sukoba unutar administracije

Srna
Novi obruč pritisaka na Srbiju zbog Rusije, poteza EU i sukoba unutar administracije

BEOGRAD - Oko Srbije se steže obruč novih pritisaka, ucjena, pa čak i prijetnji sankcijama, sa ciljem da Beograd prizna nezavisnost lažne države Kosova, a jedan od razloga za pritiske je i sukob unutar američke administracije u Vašingtonu, ocjenjuju beogradski mediji.

“Večernje novosti” navode da je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer učinio paradoksalan pokušaj u Prištini - da Srbiji, u zamjenu za priznanje samoproglašenog Kosova kao “šargarepu” ponudi ulazak u EU, čija su vrata za prijem novih članica zatvorena na neodređeno vrijeme.

Kako ističe list, američki zvaničnik ide i korak dalje, zaprijetivši sankcijama ukoliko Srbija nabavi moćne ruske sisteme S-400.

Da li su oštre poruke Palmera, kojeg je imenovao Stejt department, samo eho stavova američke “duboke države” u kojoj su i dalje uticajni pokrovitelji kosovske i biće jasnije nakon susreta Vučića sa Ričardom Grenelom, specijalnim izaslanikom predsjednika Donalda Trampa, navodi list.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocjenjuje da Palmer pokušava da stegne obruč oko Srbije, ali smatra da će se ispostaviti da je to stezanje bilo samo pozersko.

“Važno je što između Palmera, koji je izaslanik Stejt departmenta, i Grenela, izaslanika Bele kuće, svakako postoje različite ideje u vezi sa Kosmetom. Ne očekujem da će Tramp vršiti veliki pritisak na Srbiju”, kaže Anđelković.

Diplomata Zoran Milivojević u Palmerovom nastupu u Prištini vidi težnje u Vašingtonu da se što prije zatvori kosovsko pitanje.

“Prema tome kako je Palmer govorio treba računati na to da će Amerika imati razumevanje za maksimalističke zahteve Prištine, što našu zemlju dovodi u delikatnu situaciju. Ozbiljne su i Palmerove pretnje stopiranjem članstva u EU, jer nagoveštavaju da bi to moglo da postane značajan deo politike SAD, koja može preko određenih mehanizama da utiče na Brisel”, rekao je Milivojević.

“Blic” piše da su zabrinutost zbog postavljanja i najave nabavke ruskog naoružanja, loši potezi EU, među kojima odbijanje Brisela da odredi datum početka pregovora Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, kao i sukob unutar američke administracije u Vašingtonu, tri razloga zbog kojih SAD pritiskaju Srbiju.

“Palmerov najveći problem je Grenel. Sada je to praktično nadmetanje između njih dvojice, odnosno između administracije - Stejt departmenta koji predstavlja on, i Bele kuće, to jest Grenela, koji je Trampov čovek, ko će više uraditi po pitanju Kosova”, rekao je listu izvor iz diplomatskih krugova u Vašingtonu.

On upozorava da se pritisci na Srbiju tek mogu očekivati.

“Promenu kursa i pojačani pritisak možemo videti u poslednjih nekoliko nedelja, što se poklopilo sa Grenelovim imenovanjem, a potom i sa njegovom prvom zvaničnom posetom ovom regionu. Palmer je, uprkos tome što je u javnosti izgledalo drugačije, teško podneo kad je Tramp imenovao Grenela i sada se takmiči sa njim ko će da bude rigorozniji”, kaže sagovornik lista.

Pozivajući se na izvor u Berlinu, list piše da Grenel planira da pozove predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da sluša obraćanje američkog državnog sekretara Majka Pompea ove nedjelje u Berlinu, na forumu posvećenom miru i stabilnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana