Нека нам осмијех Пантин и стаменитост Иванова буду путоказ: Обиљежено 19 година од убиства српских дјечака

Танјуг, Срна
Нека нам осмијех Пантин и стаменитост Иванова буду путоказ: Обиљежено 19 година од убиства српских дјечака

ГОРАЖДЕВАЦ - Поменом у цркви Рођења пресвете Богородице у Гораждевцу обиљежено је 19 година од убиства српских дјечака Ивана Јововића и Панте Дакића.

Помену, коме је присуствовало више десетина људи, служио је викарни епископ новобрдски Иларион, који је током бесједе казао да туга због страдања дјеце остаје у дубини душе, преноси Косово онлајн.

-Овај свет је пун рана. Тајну безакоња дела у овом свету, не смемо да заборавимо. Ваш опстанк на вашем месту страшном, на стратишту, јесте велика победа, и ту треба да останете доследни нашем призиву, достојни наших предака, да заиста постојимо на месту страшном - поручио је владика Иларион.

Он је додао да су се окупили због дјеце која су у вријеме док је највеће зло тријумфовало и неправда, због дјеце која су имала снаге да се радују животу, притиснута уза зид, у неки ћошак постојања.

-Та деца нису одустала од своје радости, игре, од своје реке, да се на тој реци радују. То је хришћанска победа, победа Јевандеља, победа вере у Јевандеље. И зато нека нам осмех Пантов, и стаменитост Иванова буду путоказ, нека њихов пример гори пред нама, као што горе ове свеће. Није случајно да се овај обичај одомаћио, да носимо свеће, успомену на ова два нова мученика, која су страдала ради животне радости, нису пристали да се заглеђу у зло, да чаме у депресији, већ су се радовали животу - казао је Иларион.

Обиљежавању годишњице присуствовао је и замјеник директора Канцеларије за Косово и Метохију Борислав Тајић.

-Овде смо заједно у знак сећања на невину страдалу децу, жртве страшног злочина. Овде смо у знак саучешћа, у болу житеља Гораждевца, на чију су децу терористи кукавички отворили ватру. Они су симбол муцеништва и страдалништва српског народа на КиМ. Симбол непојмљиве идеологије мржње, права на живот и интегритет -казао је Тајић.

Отац Панте Дакића, Милосав, казао је да прошло 19 година, и да не може од убица да очекује да пронађу кривце.

-Али се надам да ће држава Србија и председник да се више залажу. Наша ситуација је никаква, живимо као јагањци међу вуковима, живот је врло тежак -казао је Дакић.

Албански екстремисти су рафалом из аутоматског оружја 13. августа, 2003. године пуцали на групу од осамдесетак деце, која су се купала на Бистрици и том приликом убили Пантелију Дакића (12) и Ивана Јововића (19) и тешко ранили Марка Богићевића (12), Драгану Србљак (13), Богдана Букумирића (14) и Ђорђа Угреновића (20).

Починиоци злочина нису пронађени, а Еулекс је и званично прекинуо истрагу.

- Српски дјечаци, који су убијени у терористичком нападу 2003. године док су се купали на ријеци Бистрици у Гораждевцу, један су од симбола послијератног страдања српског народа на Косову и Метохији. - изјавио је данас игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић.

Напомиње да, иако су овај злочин осудили сви међународни представници, истрага никада није детаљно спроведена и починиоци никада нису приведени правди, као ни у бројним другим случајевима страдања Срба.

- Убиство Пантелије Дакића и Ивана Јововића и рањавање Марка Богићевића, Драгане Србљак, Богдана Букмирића и Ђорђа Угреновића на реци Бистрици код Гораждевца пре 19 година и нерасветљавње једног од најмонструознијих злочина над Србима на Косову, показатељ је колико је правда за Србе недостижна - поручио је данас председник Српске листе Горан Ракић.

Додаје да сваки злочин има име и презиме оног који га је починио.

-За многа недела која су нам учињена ни дан данас нисмо добили одговоре ко их је починио. Највише ћуте они који су требали да их расветле – навео еј Ракић на „Фејсбуку“.

Он је указао и да постоји воља да се починиоци убица дjеце адекватно казне, то би одавно било урађено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана