Neka nam osmijeh Pantin i stamenitost Ivanova budu putokaz: Obilježeno 19 godina od ubistva srpskih dječaka

Tanjug, Srna
Neka nam osmijeh Pantin i stamenitost Ivanova budu putokaz: Obilježeno 19 godina od ubistva srpskih dječaka

GORAŽDEVAC - Pomenom u crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu obilježeno je 19 godina od ubistva srpskih dječaka Ivana Jovovića i Pante Dakića.

Pomenu, kome je prisustvovalo više desetina ljudi, služio je vikarni episkop novobrdski Ilarion, koji je tokom besjede kazao da tuga zbog stradanja djece ostaje u dubini duše, prenosi Kosovo onlajn.

-Ovaj svet je pun rana. Tajnu bezakonja dela u ovom svetu, ne smemo da zaboravimo. Vaš opstank na vašem mestu strašnom, na stratištu, jeste velika pobeda, i tu treba da ostanete dosledni našem prizivu, dostojni naših predaka, da zaista postojimo na mestu strašnom - poručio je vladika Ilarion.

On je dodao da su se okupili zbog djece koja su u vrijeme dok je najveće zlo trijumfovalo i nepravda, zbog djece koja su imala snage da se raduju životu, pritisnuta uza zid, u neki ćošak postojanja.

-Ta deca nisu odustala od svoje radosti, igre, od svoje reke, da se na toj reci raduju. To je hrišćanska pobeda, pobeda Jevandelja, pobeda vere u Jevandelje. I zato neka nam osmeh Pantov, i stamenitost Ivanova budu putokaz, neka njihov primer gori pred nama, kao što gore ove sveće. Nije slučajno da se ovaj običaj odomaćio, da nosimo sveće, uspomenu na ova dva nova mučenika, koja su stradala radi životne radosti, nisu pristali da se zagleđu u zlo, da čame u depresiji, već su se radovali životu - kazao je Ilarion.

Obilježavanju godišnjice prisustvovao je i zamjenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić.

-Ovde smo zajedno u znak sećanja na nevinu stradalu decu, žrtve strašnog zločina. Ovde smo u znak saučešća, u bolu žitelja Goraždevca, na čiju su decu teroristi kukavički otvorili vatru. Oni su simbol muceništva i stradalništva srpskog naroda na KiM. Simbol nepojmljive ideologije mržnje, prava na život i integritet -kazao je Tajić.

Otac Pante Dakića, Milosav, kazao je da prošlo 19 godina, i da ne može od ubica da očekuje da pronađu krivce.

-Ali se nadam da će država Srbija i predsednik da se više zalažu. Naša situacija je nikakva, živimo kao jaganjci među vukovima, život je vrlo težak -kazao je Dakić.

Albanski ekstremisti su rafalom iz automatskog oružja 13. avgusta, 2003. godine pucali na grupu od osamdesetak dece, koja su se kupala na Bistrici i tom prilikom ubili Panteliju Dakića (12) i Ivana Jovovića (19) i teško ranili Marka Bogićevića (12), Draganu Srbljak (13), Bogdana Bukumirića (14) i Đorđa Ugrenovića (20).

Počinioci zločina nisu pronađeni, a Euleks je i zvanično prekinuo istragu.

- Srpski dječaci, koji su ubijeni u terorističkom napadu 2003. godine dok su se kupali na rijeci Bistrici u Goraždevcu, jedan su od simbola poslijeratnog stradanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. - izjavio je danas iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

Napominje da, iako su ovaj zločin osudili svi međunarodni predstavnici, istraga nikada nije detaljno sprovedena i počinioci nikada nisu privedeni pravdi, kao ni u brojnim drugim slučajevima stradanja Srba.

- Ubistvo Pantelije Dakića i Ivana Jovovića i ranjavanje Marka Bogićevića, Dragane Srbljak, Bogdana Bukmirića i Đorđa Ugrenovića na reci Bistrici kod Goraždevca pre 19 godina i nerasvetljavnje jednog od najmonstruoznijih zločina nad Srbima na Kosovu, pokazatelj je koliko je pravda za Srbe nedostižna - poručio je danas predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Dodaje da svaki zločin ima ime i prezime onog koji ga je počinio.

-Za mnoga nedela koja su nam učinjena ni dan danas nismo dobili odgovore ko ih je počinio. Najviše ćute oni koji su trebali da ih rasvetle – naveo ej Rakić na „Fejsbuku“.

On je ukazao i da postoji volja da se počinioci ubica djece adekvatno kazne, to bi odavno bilo urađeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana