Курти: Нисам добио никакав ултиматум,ствари се не рјешавају притисцима

Танјуг
Курти: Нисам добио никакав ултиматум,ствари се не рјешавају притисцима

ПРИШТИНА - Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је данас да није добио никакав ултиматум од САД и ЕУ у вези са ситуацијом на сјеверу КиМ.

Он је рекао да је на састанку са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком ''понудио сигуран излаз'' из кризе на сјеверу, за коју је рекао да су је изазвале, како је рекао, нелегалне структуре Србије, преноси Коха.

''Нисам добио никакав ултиматум, срели смо се и разговарали са емисарима и понудио сам сигуран начин да имамо стабилан излазак из кризе на сјеверу Косова изазване нелегалним структурама... Прво, владавина права, ми смо имали десетине НАТО војника, косовских полицајаца и новинара који су били жртве невиђене бруталности насилних екстремиста'', рекао је Курти новинарима.

Курти је поручио да се ствари не могу ријешити притисцима или помињањем посљедица.

"Не мислим да се те ствари рјешавају притисцима или помињањем посљедица, а можда и санкција најдемократскијој и најнапреднијој држави Западног Балкана", каже премијер привремених институција у Приштини.

Он је истакао да су односи Приштине са САД одлични, али да приштинске власти морају да буду пажљиве када амерички изасланик тражи нешто што се тиче односа са Београдом.

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је у уторак да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти има два дана да одговори на захтјеве ЕУ и САД.

Он је новинарима у Приштини рекао да ће он и Лајчак у петак обавијестити јавност да ли има напретка или не, преноси Репортери.

Како је рекао, Курти је дужан и да се до петка изјасни о питању избора на сјеверу, као и да Охрид нема план Б и да споразум мора да се примјени.

Ескобар и Лајчак су били у Приштини гдје су разговарали са Куртијем, предсједницом привремених приштинских институција Вјосом Османи, представницима три највеће опозиционе странке и Српском листом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана