Kurti: Nisam dobio nikakav ultimatum,stvari se ne rješavaju pritiscima

Tanjug
Kurti: Nisam dobio nikakav ultimatum,stvari se ne rješavaju pritiscima

PRIŠTINA - Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da nije dobio nikakav ultimatum od SAD i EU u vezi sa situacijom na sjeveru KiM.

On je rekao da je na sastanku sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom ''ponudio siguran izlaz'' iz krize na sjeveru, za koju je rekao da su je izazvale, kako je rekao, nelegalne strukture Srbije, prenosi Koha.

''Nisam dobio nikakav ultimatum, sreli smo se i razgovarali sa emisarima i ponudio sam siguran način da imamo stabilan izlazak iz krize na sjeveru Kosova izazvane nelegalnim strukturama... Prvo, vladavina prava, mi smo imali desetine NATO vojnika, kosovskih policajaca i novinara koji su bili žrtve neviđene brutalnosti nasilnih ekstremista'', rekao je Kurti novinarima.

Kurti je poručio da se stvari ne mogu riješiti pritiscima ili pominjanjem posljedica.

"Ne mislim da se te stvari rješavaju pritiscima ili pominjanjem posljedica, a možda i sankcija najdemokratskijoj i najnaprednijoj državi Zapadnog Balkana", kaže premijer privremenih institucija u Prištini.

On je istakao da su odnosi Prištine sa SAD odlični, ali da prištinske vlasti moraju da budu pažljive kada američki izaslanik traži nešto što se tiče odnosa sa Beogradom.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je u utorak da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima dva dana da odgovori na zahtjeve EU i SAD.

On je novinarima u Prištini rekao da će on i Lajčak u petak obavijestiti javnost da li ima napretka ili ne, prenosi Reporteri.

Kako je rekao, Kurti je dužan i da se do petka izjasni o pitanju izbora na sjeveru, kao i da Ohrid nema plan B i da sporazum mora da se primjeni.

Eskobar i Lajčak su bili u Prištini gdje su razgovarali sa Kurtijem, predsjednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, predstavnicima tri najveće opozicione stranke i Srpskom listom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana