Кон: Србија на изласку из епидемије

Срна
Кон: Србија на изласку из епидемије

БЕОГРАД - Епидемиолог Предраг Кон оцијенио је да се Србија налази на изласку из епидемије вируса корона и да улази у период спорадичног јављања позитивних.

"Излазимо из 12. недеље и улазимо у период спорадичног јављања, чега ће бити док се епидемија не угаси. Јуче је позитивних налаза било 0,8 одсто, кад падне испод 0,5 одсто то је спорадично јављање", објаснио је Кон за РТС.

Он је напоменуо да се треба придржавати одређених мјера опреза, прије свега ношења маске у затвореном простору, посебно за старије од 65 година и хроничне болеснике, и нагласио да још неће бити постепено отварани домови за старе.

"Док год је вирус у циркулацији, може да уђе у колектив где су осетљиви људи, може да се појави било где и да изазове смртно обољење", упозорио је Кон.

Када је ријеч о тестирању на антитијела, Кон је указао да са њима треба бити опрезан с обзиром на то да једино негативан налаз значи да особа није била у контакту са вирусом.

"То је једини поуздан налаз. Ако је позитиван, било на ИГГ или ИГМ, морају да иду код инфектолога, вирусолога или имунолога, они могу да објасне шта то значи. Тај човек мора да се испита, да се анкетира, да се види где је могло да дође до заразе и да се одлучи шта даље", објаснио је Кон.

Епидемија вируса корона у Србији је проглашена 20. марта.

У земљи је закључно са јучерашњим даном регистровано 11.275 позитивних лица, док је 240 њих преминуло.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана