Kon: Srbija na izlasku iz epidemije

Srna
Kon: Srbija na izlasku iz epidemije

BEOGRAD - Epidemiolog Predrag Kon ocijenio je da se Srbija nalazi na izlasku iz epidemije virusa korona i da ulazi u period sporadičnog javljanja pozitivnih.

"Izlazimo iz 12. nedelje i ulazimo u period sporadičnog javljanja, čega će biti dok se epidemija ne ugasi. Juče je pozitivnih nalaza bilo 0,8 odsto, kad padne ispod 0,5 odsto to je sporadično javljanje", objasnio je Kon za RTS.

On je napomenuo da se treba pridržavati određenih mjera opreza, prije svega nošenja maske u zatvorenom prostoru, posebno za starije od 65 godina i hronične bolesnike, i naglasio da još neće biti postepeno otvarani domovi za stare.

"Dok god je virus u cirkulaciji, može da uđe u kolektiv gde su osetljivi ljudi, može da se pojavi bilo gde i da izazove smrtno oboljenje", upozorio je Kon.

Kada je riječ o testiranju na antitijela, Kon je ukazao da sa njima treba biti oprezan s obzirom na to da jedino negativan nalaz znači da osoba nije bila u kontaktu sa virusom.

"To je jedini pouzdan nalaz. Ako je pozitivan, bilo na IGG ili IGM, moraju da idu kod infektologa, virusologa ili imunologa, oni mogu da objasne šta to znači. Taj čovek mora da se ispita, da se anketira, da se vidi gde je moglo da dođe do zaraze i da se odluči šta dalje", objasnio je Kon.

Epidemija virusa korona u Srbiji je proglašena 20. marta.

U zemlji je zaključno sa jučerašnjim danom registrovano 11.275 pozitivnih lica, dok je 240 njih preminulo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana