Кимберли Вест нови главни тужилац Специјалног суда за ратне злочине на Косову

Танјуг
Кимберли Вест нови главни тужилац Специјалног суда за ратне злочине на Косову

ХАГ - Кимберли Вест именована је за главног тужиоца Специјалног суда за ратне злочине на Косову, након поступка селекције организованог од стране Европске уније, саопштено је данас из суда.

-Част ми је што сам именована за ову важну и изазовну улогу. Са задовољством се придружујем Специјалном суду - изјавила је Кимберли Вест по именовању. Како се наводи, Вест је бивши савезни тужилац САД са великом искуством у домаћим и међународним кривичним истрагама и долази из Адвокатске фирме Ашкрофт из Бостона, гдjе је била партнер од 2019. године, радећи углавном на одбранама у случајевима привредног и финансијског криминала.

-Од 2008. до 2013. године, радила је као тужилац у Међународном кривичном трибуналу за бившу Југославију у Хагу, гдjе је била део тима који је кривично гонио Радована Караџића због његове улоге у сребреничком геноциду - наводи се у саопштењу.

Вест је била и дiо тужилачког тима у предмету против Јадранка Прлића и осталих за кривична дhела почињена у Мостару и за уништење Старог моста. Радила је као тужилац дуже од двије деценије на локалном, државном, федералном и међународном нивоу.

 Од 2015. до 2019. године, Вест је била шеф Канцеларије за кривична дгела у Јавном тужилаштву Масачусетса, прзге чега је радила као помоћник јавног тужиоца у Одгељењу за преваре у вези здравствене заштите, као и у Одгељењу за националну безбгедност којем се придружила након терористичких напада на Свгетски трговински центар и Пентагон 11. септембра 2001. године.

Вест има звање магистра права стечено на Правном факултету Универзитета Сафолк у Масачусетсу и члан је адвокатске коморе Масачусетса. Поред тога има првостепену универзитетску диплому Бостонског колеџа у Масачусетсу. Она постаје трећи главни тужилац Специјалног суда, након Џека Смита, који је био на тој дужности од 2018. до 2022. године и Дејвида Швендимена који је био на дужности од 2016. до 2018. године.

Алекс Вајтинг, који је вршилац дужности Специјализованог тужиоца од новембра 2022. године, остаће у тој улози док Вест не преузме дужност.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана