Kimberli Vest novi glavni tužilac Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu

Tanjug
Kimberli Vest novi glavni tužilac Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu

HAG - Kimberli Vest imenovana je za glavnog tužioca Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, nakon postupka selekcije organizovanog od strane Evropske unije, saopšteno je danas iz suda.

-Čast mi je što sam imenovana za ovu važnu i izazovnu ulogu. Sa zadovoljstvom se pridružujem Specijalnom sudu - izjavila je Kimberli Vest po imenovanju. Kako se navodi, Vest je bivši savezni tužilac SAD sa velikom iskustvom u domaćim i međunarodnim krivičnim istragama i dolazi iz Advokatske firme Aškroft iz Bostona, gdje je bila partner od 2019. godine, radeći uglavnom na odbranama u slučajevima privrednog i finansijskog kriminala.

-Od 2008. do 2013. godine, radila je kao tužilac u Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju u Hagu, gdje je bila deo tima koji je krivično gonio Radovana Karadžića zbog njegove uloge u srebreničkom genocidu - navodi se u saopštenju.

Vest je bila i dio tužilačkog tima u predmetu protiv Jadranka Prlića i ostalih za krivična dhela počinjena u Mostaru i za uništenje Starog mosta. Radila je kao tužilac duže od dvije decenije na lokalnom, državnom, federalnom i međunarodnom nivou.

 Od 2015. do 2019. godine, Vest je bila šef Kancelarije za krivična dgela u Javnom tužilaštvu Masačusetsa, przge čega je radila kao pomoćnik javnog tužioca u Odgeljenju za prevare u vezi zdravstvene zaštite, kao i u Odgeljenju za nacionalnu bezbgednost kojem se pridružila nakon terorističkih napada na Svgetski trgovinski centar i Pentagon 11. septembra 2001. godine.

Vest ima zvanje magistra prava stečeno na Pravnom fakultetu Univerziteta Safolk u Masačusetsu i član je advokatske komore Masačusetsa. Pored toga ima prvostepenu univerzitetsku diplomu Bostonskog koledža u Masačusetsu. Ona postaje treći glavni tužilac Specijalnog suda, nakon Džeka Smita, koji je bio na toj dužnosti od 2018. do 2022. godine i Dejvida Švendimena koji je bio na dužnosti od 2016. do 2018. godine.

Aleks Vajting, koji je vršilac dužnosti Specijalizovanog tužioca od novembra 2022. godine, ostaće u toj ulozi dok Vest ne preuzme dužnost.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana