Кфор: Цјелокупна баштина на Косову мора бити заштићена

Срна
Кфор: Цјелокупна баштина на Косову мора бити заштићена

ПРИШТИНА - Цјелокупна вјерска и културна баштина на Косову мора бити заштићена и мора се поштовати, а Кфор задржава "флексибилно присуство на терену како би је сачували", саопштено је данас из ове мисије.

Кфор подсјећа да су од 2013. године одговорни само за манастир Високи Дечани, а приштинске институције за сву осталу културну баштину.

"Мисија Кфора предвођена НАТО и даље је усредсређена на свакодневну примјену мандата проистеклог из Резолуције 1244 Савјета безбједности УН из 1999. године, како би се обезбиједило сигурно и безбједно окружење и слобода кретања у корист свих заједница на Косову", наведено је из мисије.

Након што је организација "Европа ностра" манастир Дечане прогласила за једну од најугроженијих, а из Пришитне на рачун игумана манастира Саве Јањића стигле оптужбе да је умијешан у наводне ратне злочине, из Кфора су поручили да ће "наставити да блиско сарађују са косовском полицијом и мисијом ЕУ за владавину закона у складу са принципима одговорности".

Из Кфора су подсјетили да свака промјена обима активности подлијеже условима на терену и може услиједити само одлуком Сјеверноатлантског савјета - надлежног тијела НАТО за доношење одлука.

Манастир Високи Дечани уврштен је на листу једног од најугроженијих локалитета културног насљеђа Европе за 2021. годину, објавила је недавно организација "Европа ностра", која активно дјелује у области насљеђа више од 50 година.

Одмах потом је Савјет за заштиту људских права и слобода из Приштине затражио истрагу против Јањића због наводних "ратних злочина".

Јањић је на "Твитеру", између осталог, навео да су на његов рачун у неким косовским медијима изнесене лажи и увреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана