Kfor: Cjelokupna baština na Kosovu mora biti zaštićena

Srna
Kfor: Cjelokupna baština na Kosovu mora biti zaštićena

PRIŠTINA - Cjelokupna vjerska i kulturna baština na Kosovu mora biti zaštićena i mora se poštovati, a Kfor zadržava "fleksibilno prisustvo na terenu kako bi je sačuvali", saopšteno je danas iz ove misije.

Kfor podsjeća da su od 2013. godine odgovorni samo za manastir Visoki Dečani, a prištinske institucije za svu ostalu kulturnu baštinu.

"Misija Kfora predvođena NATO i dalje je usredsređena na svakodnevnu primjenu mandata proisteklog iz Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN iz 1999. godine, kako bi se obezbijedilo sigurno i bezbjedno okruženje i sloboda kretanja u korist svih zajednica na Kosovu", navedeno je iz misije.

Nakon što je organizacija "Evropa nostra" manastir Dečane proglasila za jednu od najugroženijih, a iz Prišitne na račun igumana manastira Save Janjića stigle optužbe da je umiješan u navodne ratne zločine, iz Kfora su poručili da će "nastaviti da blisko sarađuju sa kosovskom policijom i misijom EU za vladavinu zakona u skladu sa principima odgovornosti".

Iz Kfora su podsjetili da svaka promjena obima aktivnosti podliježe uslovima na terenu i može uslijediti samo odlukom Sjevernoatlantskog savjeta - nadležnog tijela NATO za donošenje odluka.

Manastir Visoki Dečani uvršten je na listu jednog od najugroženijih lokaliteta kulturnog nasljeđa Evrope za 2021. godinu, objavila je nedavno organizacija "Evropa nostra", koja aktivno djeluje u oblasti nasljeđa više od 50 godina.

Odmah potom je Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine zatražio istragu protiv Janjića zbog navodnih "ratnih zločina".

Janjić je na "Tviteru", između ostalog, naveo da su na njegov račun u nekim kosovskim medijima iznesene laži i uvrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana