Ка Текеришу кренуо Церски марш, међу учесницима и грађани Српске

Срна
Ка Текеришу кренуо Церски марш, међу учесницима и грађани Српске

БЕОГРАД - Традиционални Церски марш кренуо је из Шапца ка Спомен кострурници церских јунака на Текеришу, а међу хиљаду и по оних који су дошли да се поклоне сјенима славних предака су и грађани Републике Српске.

Илија Нешковић из Рогатице рекао је за РТС да воли Србију и српску историју, а да је његов скромни допринос путовање на Цер, гдје ће се поклонити и захвалити јунацима славне Церске битке, која је прва побједа савезника у Великом рату.

Александар Степић из Пожаревца, чији је прадјед Љубомир био носилац Ордена бијелог орла и Албанске споменице, рекао је да му је велика част што се налази на челу колоне и што му је дозвољено да у униформи са барјаком и пушком на рамену пјешачи 35 километара до Спомен костурнице на Текеришу и ода почаст прадједу и његовим саборцима.

Добитник Церске споменице на 13. Церском маршу је писац и правник Миодраг Мајић, који је рекао да је ово позив за преиспитивање колико су достојни свих предака који су страдали за слободу.

Овогодишњи 13. Церски марш посвећен великом познаваоцу и пријатељу Србије Арчибалду Рајсу, одржава се под слоганом “Чујте Срби”.

Уз паузе за освјежење, поздрављени мјештанима више села до Цера, очекује се да ће учесници марша, уз пратњу надлежних служби, на одредиште стићи око 16.00 часова.

Церска битка је вођена од 16. до 20. августа 1914. на широком простору планине Цера у којој је храбра српска војска под командом војводе Степе Степановића против аустроугарских трупа извојевала прву савезничку побједу у Првом свјетском рату.

Најаче борбе вођене су 19. августа у селу Текериш.

Током крвавих борби, губици аустроугарских трупа достигли су 27.000, а до 23. августа 1914. године на слободној српској територији није остао ниједан аустроугарски војник.

У вријеме када се одиграла Церска битка Аустроугарска је имала шест пута већу територију и једанаест пута више становника него Србија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана