Ka Tekerišu krenuo Cerski marš, među učesnicima i građani Srpske

Srna
Ka Tekerišu krenuo Cerski marš, među učesnicima i građani Srpske

BEOGRAD - Tradicionalni Cerski marš krenuo je iz Šapca ka Spomen kostrurnici cerskih junaka na Tekerišu, a među hiljadu i po onih koji su došli da se poklone sjenima slavnih predaka su i građani Republike Srpske.

Ilija Nešković iz Rogatice rekao je za RTS da voli Srbiju i srpsku istoriju, a da je njegov skromni doprinos putovanje na Cer, gdje će se pokloniti i zahvaliti junacima slavne Cerske bitke, koja je prva pobjeda saveznika u Velikom ratu.

Aleksandar Stepić iz Požarevca, čiji je pradjed Ljubomir bio nosilac Ordena bijelog orla i Albanske spomenice, rekao je da mu je velika čast što se nalazi na čelu kolone i što mu je dozvoljeno da u uniformi sa barjakom i puškom na ramenu pješači 35 kilometara do Spomen kosturnice na Tekerišu i oda počast pradjedu i njegovim saborcima.

Dobitnik Cerske spomenice na 13. Cerskom maršu je pisac i pravnik Miodrag Majić, koji je rekao da je ovo poziv za preispitivanje koliko su dostojni svih predaka koji su stradali za slobodu.

Ovogodišnji 13. Cerski marš posvećen velikom poznavaocu i prijatelju Srbije Arčibaldu Rajsu, održava se pod sloganom “Čujte Srbi”.

Uz pauze za osvježenje, pozdravljeni mještanima više sela do Cera, očekuje se da će učesnici marša, uz pratnju nadležnih službi, na odredište stići oko 16.00 časova.

Cerska bitka je vođena od 16. do 20. avgusta 1914. na širokom prostoru planine Cera u kojoj je hrabra srpska vojska pod komandom vojvode Stepe Stepanovića protiv austrougarskih trupa izvojevala prvu savezničku pobjedu u Prvom svjetskom ratu.

Najače borbe vođene su 19. avgusta u selu Tekeriš.

Tokom krvavih borbi, gubici austrougarskih trupa dostigli su 27.000, a do 23. avgusta 1914. godine na slobodnoj srpskoj teritoriji nije ostao nijedan austrougarski vojnik.

U vrijeme kada se odigrala Cerska bitka Austrougarska je imala šest puta veću teritoriju i jedanaest puta više stanovnika nego Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana