Јако невријеме погодило Србију: Ватрогасци дјецу износили преко набујале воде VIDEO

ГС
Foto: Танјуг/АП

Током данашњег дана невријеме је захватило већи дио територије Републике Србије, а ванредна ситуација проглашена је на дијелу територије општине Пожега у мјесним заједницама Отањ, Јелен До, Попратиште, Тучково, Засеље и Врањани.

Како је саопштио МУП Србије, на снази је и даље ванредна ситуација која је јуче проглашена због посљедица изазваних великим падавинама на дијелу територије града Ужица у мјестима Каран, Рибашевина, Луново Село, Трнава и Гостиница.

Припадници Министарства унутрашњих послова Србије, Сектора за ванредне ситуације Србије, укупно 95 ватрогасаца-спасилаца са 47 возила, 34 пумпе за испумпавање воде и 8 припадника Специјалистичког тима за спасавање и рад на води са три возила и два чамца ангажовани су од јуче на евакуацији грађана, црпљењу воде и гашењу пожара који су изазвани ударом грома.

На територији захваћеним временским непогодама данас је евакуисано двоје дјеце у Футогу што је укупно 12 евакуисаних особа од почетка јучерашњих падавина (осам из Ужица и општине Косјерић, једно из Чачка, и једна особа из Ивањице).

– Током јучерашњег и данашњег дана на територијама захваћеним временским непогодама, било је укупно 29 интервенција црпљења воде у Ужицу, Чачку, Ваљеву, Крагујевцу, Нови Саду, Јагодини и Краљеву – наводи се у саопштењу.
МУП Србије истиче да је нормализовано снабдијевање електричном енергијом на територији општине Ивањица.

– Путни правци у Златиборском округу су већином оспособљени. Због одрона на путу Љубовија-Пецка саобраћај се и даље одвија једном траком, а надлежне службе су на терену – наводи се.

Из МУП Србије кажу да су припадници ватрогасно-спасилачких јединица на терену, и наставиће са превентивним обиласцима терена и критичних тачака на угроженим подручјима.

Раније данас, обилне падавине, грмљавина и град погодиле су многе дијелове Србије. Нека мјеста су поплављена, а улице због велике количине воде, готово да нису проходне.

Како су из Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) навели, пљускови праћени грмљавином очекују се овог послијеподнева и на подручју средњег и јужног Баната и западне Србије.
Након јучерашњих падавина праћеним јаким грмљавинским олујама и непогодама у већем дијелу Србије, наставља се веома промјенљиво вријеме, а атмосфера је и више него нестабилна.

Заглављени аутобуси у Лозници
У Лозници возила се једва крећу улицом која је у потпуности поплављена, а аутобуси су остали заглављени.

Ватрогасци на терену у Футогу
У Војводини, у Футогу, стање је алармантно. Улице су се претвориле у ријеке, а на терену се налазе ватрогасци који су помогли дјеци да дођу до своје куће, а како се чује на снимку објављеном на инстаграм профилу “192_rs”, грађани им се захваљују на помоћи.
– Свака част ватрогасцима, превезли су нашу дјецу, јер се не може ни аутом а камоли пјешке – стоји у опису испод објаве.

 

Због јаких пљускова који су погодили територију града Чачка током јучерашњег дана дошло је изливања токова другог реда, Лозничке ријеке у МЗ Лозница и Бресничке ријеке у МЗ Катрга. Усљед изливања није начињена већа материјална штета и није дошло до плављења домаћинстава.

– Највише је страдала МЗ Катрга и показале су тачне прогнозе да ћемо овдје имати највеће проблеме, не само са водотоковима другог реда него и са каналима поред пута. Али кад сумирамо, све заједно, посљедице и штету и које су могле да се проузрокују изливањем водотокова другог реда, могу рећи да је најгоре прошла МЗ Лозница гдје је на више мјеста дошло до изливања водотока другог реда, Лозничке ријеке – рекао је за Тањуг начелник Сектора за ванредне ситуације града Чачка Братислав Зечевић.

Јединице Цивилне заштите на терену
Према његовим ријечима, и река Лупњача је била на граници да се излије, али захваљујући брзој интервенцији Цивилне заштите и ЈКП Водовод, то је успјело да се превазиђе и да се отклоне баријере које су направљене због бујице, која је надошла и откинула жичану ограду која се замотала око водоводне цијеви.

Прогнозе за ноћ која је испред нас најављују нове падавине те је Зечевић најавио да ће јединице Цивилне заштите остати на терену како би пратили ситуацију и реаговали на мјестима на којима то буде потребно, пише Српскаинфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана