Jako nevrijeme pogodilo Srbiju: Vatrogasci djecu iznosili preko nabujale vode VIDEO

GS
Foto: Tanjug/AP

Tokom današnjeg dana nevrijeme je zahvatilo veći dio teritorije Republike Srbije, a vanredna situacija proglašena je na dijelu teritorije opštine Požega u mjesnim zajednicama Otanj, Jelen Do, Popratište, Tučkovo, Zaselje i Vranjani.

Kako je saopštio MUP Srbije, na snazi je i dalje vanredna situacija koja je juče proglašena zbog posljedica izazvanih velikim padavinama na dijelu teritorije grada Užica u mjestima Karan, Ribaševina, Lunovo Selo, Trnava i Gostinica.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Sektora za vanredne situacije Srbije, ukupno 95 vatrogasaca-spasilaca sa 47 vozila, 34 pumpe za ispumpavanje vode i 8 pripadnika Specijalističkog tima za spasavanje i rad na vodi sa tri vozila i dva čamca angažovani su od juče na evakuaciji građana, crpljenju vode i gašenju požara koji su izazvani udarom groma.

Na teritoriji zahvaćenim vremenskim nepogodama danas je evakuisano dvoje djece u Futogu što je ukupno 12 evakuisanih osoba od početka jučerašnjih padavina (osam iz Užica i opštine Kosjerić, jedno iz Čačka, i jedna osoba iz Ivanjice).

– Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana na teritorijama zahvaćenim vremenskim nepogodama, bilo je ukupno 29 intervencija crpljenja vode u Užicu, Čačku, Valjevu, Kragujevcu, Novi Sadu, Jagodini i Kraljevu – navodi se u saopštenju.
MUP Srbije ističe da je normalizovano snabdijevanje električnom energijom na teritoriji opštine Ivanjica.

– Putni pravci u Zlatiborskom okrugu su većinom osposobljeni. Zbog odrona na putu Ljubovija-Pecka saobraćaj se i dalje odvija jednom trakom, a nadležne službe su na terenu – navodi se.

Iz MUP Srbije kažu da su pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica na terenu, i nastaviće sa preventivnim obilascima terena i kritičnih tačaka na ugroženim područjima.

Ranije danas, obilne padavine, grmljavina i grad pogodile su mnoge dijelove Srbije. Neka mjesta su poplavljena, a ulice zbog velike količine vode, gotovo da nisu prohodne.

Kako su iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) naveli, pljuskovi praćeni grmljavinom očekuju se ovog poslijepodneva i na području srednjeg i južnog Banata i zapadne Srbije.
Nakon jučerašnjih padavina praćenim jakim grmljavinskim olujama i nepogodama u većem dijelu Srbije, nastavlja se veoma promjenljivo vrijeme, a atmosfera je i više nego nestabilna.

Zaglavljeni autobusi u Loznici
U Loznici vozila se jedva kreću ulicom koja je u potpunosti poplavljena, a autobusi su ostali zaglavljeni.

Vatrogasci na terenu u Futogu
U Vojvodini, u Futogu, stanje je alarmantno. Ulice su se pretvorile u rijeke, a na terenu se nalaze vatrogasci koji su pomogli djeci da dođu do svoje kuće, a kako se čuje na snimku objavljenom na instagram profilu “192_rs”, građani im se zahvaljuju na pomoći.
– Svaka čast vatrogascima, prevezli su našu djecu, jer se ne može ni autom a kamoli pješke – stoji u opisu ispod objave.

 

Zbog jakih pljuskova koji su pogodili teritoriju grada Čačka tokom jučerašnjeg dana došlo je izlivanja tokova drugog reda, Lozničke rijeke u MZ Loznica i Bresničke rijeke u MZ Katrga. Usljed izlivanja nije načinjena veća materijalna šteta i nije došlo do plavljenja domaćinstava.

– Najviše je stradala MZ Katrga i pokazale su tačne prognoze da ćemo ovdje imati najveće probleme, ne samo sa vodotokovima drugog reda nego i sa kanalima pored puta. Ali kad sumiramo, sve zajedno, posljedice i štetu i koje su mogle da se prouzrokuju izlivanjem vodotokova drugog reda, mogu reći da je najgore prošla MZ Loznica gdje je na više mjesta došlo do izlivanja vodotoka drugog reda, Lozničke rijeke – rekao je za Tanjug načelnik Sektora za vanredne situacije grada Čačka Bratislav Zečević.

Jedinice Civilne zaštite na terenu
Prema njegovim riječima, i reka Lupnjača je bila na granici da se izlije, ali zahvaljujući brzoj intervenciji Civilne zaštite i JKP Vodovod, to je uspjelo da se prevaziđe i da se otklone barijere koje su napravljene zbog bujice, koja je nadošla i otkinula žičanu ogradu koja se zamotala oko vodovodne cijevi.

Prognoze za noć koja je ispred nas najavljuju nove padavine te je Zečević najavio da će jedinice Civilne zaštite ostati na terenu kako bi pratili situaciju i reagovali na mjestima na kojima to bude potrebno, piše Srpskainfo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana