Избори у САНУ: Шијан, Мијач, Бајић прошли, Горан Марковић није

Танјуг
Избори у САНУ: Шијан, Мијач, Бајић прошли, Горан Марковић није

БЕОГРАД - Мрђан Бајић, Дејан Мијач, Слободан Шијан, Александра Вребалов, Миодраг Табачки, Бранимир Карановић, Петар Митковић и Борислав Стојков кандидати су Одељења уметности за дописне чланове САНУ, док Горан Марковић, Ивана Стефановић, Зоран Ерић, Срђан Хофман и Милан Михајловић нису добили подршку овог одјељења, потврђено је порталу Нова.рс.

"Нек иде како иде", био је једини коментар позоришног редитеља Дејана Мијача на то што је један од осам кандидата Одељења уметности САНУ за академика.

Управо ће се његово име, уз вајара Мрђана Бајића, костимографа, сценографа и професора Миодрага Табачког, филмског редитеља Слободана Шијана, графичара Бранимира Карановића, композиторке Александре Вребалов и архитеката Борислава Стојкова и Петра Митковића наћи на изборној скупштини САНУ која је заказана за 4. децембар, објаснио је за Нова.рс академик и сликар Душан Оташевић, иначе замјеник секретара Одељења уметности Српске академије наука и уметности.

"Ти кандидати су добили подршку Одељења уметности. Сада ти наши предлози мало стоје, материјал о њима је доступан у Одељењу уметности. И сви заинтересовани академици из других одељења могу да виде тај материјал и стекну неки утисак о нашим кандидатима за дописне чланове. То је врло корисно и добро, као што ја, ако сам заинтересован, могу да видим материјал о кандидатима за Одељење математике, физике, јер их добро не познајем, нити имам увид у њихов рад", рекао је он и додао да су имена из домена умјетности нашироко позната, али да је корисно свим академицима да виде образложење Одељења за своје кандидате.

Подршку Одељења нису добили, како је за Нова.рс потврдио Оташевић, филмски и позоришни редитељ и професор Горан Марковић, композитори Срђан Хофман, Ивана Стефановић, Зоран Ерић и Милан Михајловић. Иако нису прошли гласање на Одељењу умјетности, тиме није, како прецизира наш саговорник, „запечаћена судбина" ових кандидата када је у питању евентуално чланство у САНУ:

"Потребна је већина на гласању у сваком Одељењу САНУ које је тајно. Сва та имена су била у понуди. Када су се гласови збројали, они нису добили довољан број гласова на Одељењу. Кад имате десет људи не буду сви за истог… Али, ако су у питању предлози са стране (подсетимо, предложили су их ФДУ, односно ФМУ, прим.аут) они, ипак, иду на Изборну скупштину у којој учествују сви чланови САНУ. Ако нема подршке Одељења, то не значи да је на крају неће добити. Дешавало се то и раније. Ово није коначно, већ препорука Одељења уметности, које стоји иза тих кандидата. Изборна скупштина је место где се дефинитивно одлучује ко ће у статус дописног члана", објаснио је Оташевић.

Претходно су, како је Нова.рс већ писала, подршку за Изборну скупштину на Одељењу језика и књижевности добили Миодраг Лома, Миливој Ненин и Михајло Пантић.

Од осам одјељења Српске академије наука и уметности најмањи број академика имају Одељење друштвених наука, само седам, и Одељења техничких наука и уметности по 12.

Укупно је предложено 37 кандидата за нове дописне чланове САНУ, а колико ће бити изабрано знаће се 4. децембра.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана