Иста порука Београду и Приштини од свих амбасадора на седници СБ УН

Танјуг
Иста порука Београду и Приштини од свих амбасадора на седници СБ УН

Њујорк - Амбасадори земаља чланица Савјета безбједности УН позвали су Београд и Приштину да под хитно наставе дијалог.

Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја рекао је синоћ на седници СБ УН посвећеној ситуацији на КиМ да је дијалог Београда и Приштине, који је био парализован, сада у коми и да постоји само на папиру. Истакао је да очекује да ће ЕУ, када се успостави нова администрација, бити продуктивнија и да ће бити непристрасан медијатор.

“Не видимо побољшање у ситуацији на Косову, кад је ријеч о безбједности и правима неалбанаца”, рекао је он и истакао да провокације Приштине морају бити заустављене.

Небензја је рекао и да међународна заједница ништа није урадила да се покрене дијалог нити да Приштина испуни своје обавезе из Бриселског споразума, али и да укине таксе.

Истакао је да Русија жели да Београд и Приштина дођу до договора на бази Резолуције 1244, који ће бити у складу са међународним правом, али и потврђен у СБ УН.

Кина поштује суверенитет и територијални интегритет Србије, разуме њену легитимну забринутост по питању Косова и поздравља напоре Србије да надје ријешење косовско питање, рекао је кинески амбасадор.

“Надамо се да ће Косово показати политицку вољу, прекинути праксу унилтаралног увођења царина, посветити се примени Бриселског споразума и учинити напоре за наставак дијалога двије стране”, додао је он.

Кина истовремено позива на уздржавање од потеза који би довели до ескалације ситуације и истиче да је важно да се о питању Косова расправља и даље у СБ УН.

Представник САД у УН рекао је да Косово и Србија морају да постигну дугорочан договор о нормализацији односа и да међународна заједница треба да их охрабри да то учине.

Он је нагласио да САД охрабрују косовске лидере да након избора брзо формирају нову владу и да укину таксе на робу из Србије, а Београд да престане са кампањом повлачења признања Косова и да се уздржи од провокација.

Каже и да и Србија и Косово треба да наставе реформе у правцу учвршћивања владавине права и борбе против корупције и организованог криминала. Рекао је и да на Косову више није потребна мисија која ће одржавати мир и да је зато потребна реформа УНМИК-а.

Амбасадор Велике Британије рекао је да, послије избора на КиМ, дијалог са Београдом мора да буде приоритет. Он је позвао двије стране да уклоне све препреке за наставак дијалога и да се уздрже од провокативне реторике и акција како би дијалог могао да успије.

Оцијенио је и да су избори на КиМ протекли мирно и да је косовска Централна изборна комисија показала професионалност, посвећеност и транспаретност у раду, али је рекао да је Лондон забринут због извјештаја о “предизборном застрашивању у областима насељеним Србима”.

Амбасадор Француске рекао је да је кључно питање, које мора бити у фокусу свих напора, нормализација односа између Београда и Приштине, у контексту дијалога под посредством ЕУ.

“Жалимо што је дошло до застоја и надамо се да ће нова влада то учинити својим прироитетом и наћи посвећеног партнера у Београду”, рекао је он.

Додао је да је Француска убиједјена у “европску будућност Србије и Косова” што, како је навео, значи наставак неопходнх реформи за консолидовање владавине права. “То захтијева комплетну нормализацију односа Београда и Приштине, што је неопходан услов за евроску будућност двије земље, која једино може да буде дељена будућност”, рекао је он.

Представник Њемачке у СБ УН је такође позвао двије стране да хитно наставе дијалог. “Надам се да ће се, уз нову Комисију, наставити дијалог и да ћемо имати конструктивне преговоре. Превише времена је изгубљено”, рекао је он.

Он је оцијенио да су избори на КиМ били слободни и фер у већини области и да није било странака којима није било дозвољено да учествује, а Косово је назвао “младом, лијепом демократијом”.

“Једини проблем којем смо свједочили био је у областима већински насељеним Србима, који су обиљежени застрашивањем”, тврди њемачки амбасадор.

Амбасадор Индонезије такође је изразио забринутост због ситуације на КиМ и истакао да је дијалог једини начин да се постигне “вин-вин” ситуација за обије стране.

Представница Пољске заложила се да Приштина укине таксе, а док од Београда очекује да се уздржи од акција које, како каже, подривају интегритет Косова. Представник Перуа жали што је дијалог суспендован већ годину дана.

Он каже да његова земља подржава напоре да се тај дијалог обнови али сматра да одговорност за то лежи прије свега на Београду и Приштини. Позвао је да се уклоне све препреке за успостављање дијалога. “Таксе, али и запаљива реторика не доприносе томе”, рекао је он.

Када је ријеч о изборима, очекује да пренос власти протекне глатко и да се донесу мјере које ће омогућити наставак дијалога. Предсатвник Јужне Африке, која је предсједавала у окробру СБ УН, каже да та земља подржава Унмик с циљем да се додје до помирења, компромиса кроз дијлаог.

Он је додао да очекује наставак дијалога, али је потребно да се обије стране уздрже од акција које које их удаљавају од дијалога и да покажу флексибилност. Амбасадори су изразили забринутост због иницидента у којем је 28. маја ове године повредјен руски службеник УНМИК-а оцијенивши да је неприхватљива прекомерна употреба силе и кршење имунитета службеника УНМИК-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана