Игуман Андреј: Не продајте имовину, држимо се косовског завета

Srna
Foto: Srna

ПРИШТИНА-Игуман манастира Црна река отац Андреј апеловао је данас да мјештани Лапљег Села код Приштине не продају своју имовину и поручио да ће Срби сачувати свој иденитет само ако остану на Христовом путу, држећи се косовског завјета.

Отац Андреј, који је данас служио литургију поводом сеоске славе - Света Петка у истоименој цркви у Лапљем Селу, истакао је да многи који су продали своју дједовину нису имали користи јер је земља коју су наслиједили света.

"`Не сумњајте, наша гробља су света гробља` рекао је /Свети/ владика Николај /Охридски и Жичики/. Ту леже наши преци који су проливали крв и зној да би стекли и то стечено оставили наследницима", рекао је игуман Андреј.

Уз апел да треба да буду достојни својих славних предака, игуман Андреј је истакао да се Срби морају стрпјети и да морају бити свјесни да ће све што их као народ снађе у овом животу донијети "заједницу са Господом и са славним прецима који чекају на васкрсење".

Током служења литургије којој је присуствовало неколико стотина вјерника из Лапљег Села и Преоца који данас славе сеоску славу, Косовска енергетска корпорација је искључила струју што је код присутних изазвало негодовање.

"Ово је потврда у каквим условима живимо. Искључење струје баш данас када се окупљамо да прославимо у миру и заједништву сеоску славу Свету Петку је доказ да нашим комшијама није стало до суживота јер је очигледно да им смета наше и најмање окупљање у срећи и заједништву", рекао је Срни мјештанин Лапљег Села Милисав Тодић.

Наглашавајући да се данас први пут послије 1999. године окупио народ у великом броју, чиме потврђује оданост вјери, Славиша Филиповић из Преоца је оцијенио да је искључење струје додатни притисак на преостале Србе из ова два села ослоњена на градско подручје Приштине.

"Притисци не јењавају. Очигледно им је циљ да нам на сваки начин загорчају живот и отуда не чуди што продаја узима маха и што људи склањају децу на сигурно, мада се с тим не слажемо ни моја породица ни ја", рекао је Филиповић.

Окупљање Срба у Цркви Свете Петке протекло је без инцидената, а на терену су били распоређени и припадници Косовске полиције су контролисали ситуацију. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана