Iguman Andrej: Ne prodajte imovinu, držimo se kosovskog zaveta

Srna
Foto: Srna

PRIŠTINA-Iguman manastira Crna reka otac Andrej apelovao je danas da mještani Lapljeg Sela kod Prištine ne prodaju svoju imovinu i poručio da će Srbi sačuvati svoj idenitet samo ako ostanu na Hristovom putu, držeći se kosovskog zavjeta.

Otac Andrej, koji je danas služio liturgiju povodom seoske slave - Sveta Petka u istoimenoj crkvi u Lapljem Selu, istakao je da mnogi koji su prodali svoju djedovinu nisu imali koristi jer je zemlja koju su naslijedili sveta.

"`Ne sumnjajte, naša groblja su sveta groblja` rekao je /Sveti/ vladika Nikolaj /Ohridski i Žičiki/. Tu leže naši preci koji su prolivali krv i znoj da bi stekli i to stečeno ostavili naslednicima", rekao je iguman Andrej.

Uz apel da treba da budu dostojni svojih slavnih predaka, iguman Andrej je istakao da se Srbi moraju strpjeti i da moraju biti svjesni da će sve što ih kao narod snađe u ovom životu donijeti "zajednicu sa Gospodom i sa slavnim precima koji čekaju na vaskrsenje".

Tokom služenja liturgije kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina vjernika iz Lapljeg Sela i Preoca koji danas slave seosku slavu, Kosovska energetska korporacija je isključila struju što je kod prisutnih izazvalo negodovanje.

"Ovo je potvrda u kakvim uslovima živimo. Isključenje struje baš danas kada se okupljamo da proslavimo u miru i zajedništvu seosku slavu Svetu Petku je dokaz da našim komšijama nije stalo do suživota jer je očigledno da im smeta naše i najmanje okupljanje u sreći i zajedništvu", rekao je Srni mještanin Lapljeg Sela Milisav Todić.

Naglašavajući da se danas prvi put poslije 1999. godine okupio narod u velikom broju, čime potvrđuje odanost vjeri, Slaviša Filipović iz Preoca je ocijenio da je isključenje struje dodatni pritisak na preostale Srbe iz ova dva sela oslonjena na gradsko područje Prištine.

"Pritisci ne jenjavaju. Očigledno im je cilj da nam na svaki način zagorčaju život i otuda ne čudi što prodaja uzima maha i što ljudi sklanjaju decu na sigurno, mada se s tim ne slažemo ni moja porodica ni ja", rekao je Filipović.

Okupljanje Srba u Crkvi Svete Petke proteklo je bez incidenata, a na terenu su bili raspoređeni i pripadnici Kosovske policije su kontrolisali situaciju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana