Хрватска сутра у Београду представља приоритете предсједавања ЕУ

Танјуг
Хрватска сутра у Београду представља приоритете предсједавања ЕУ

БЕОГРАД - Хрватска ће сутра у Београду представити приоритете и концепт шестомјесечног предсједавању ЕУ, најавила је привремени отправник послова хрватске амбасаде Маја Богдан и додала да ће самит у Загребу, заказан за мај, бити прилика да се пошаље порука да перспектива Западног Балкана у ЕУ нема алтернативу.

Богдан је подсјетила да Хрватска у предсједавању ЕУ, које је преузела 1. јануара, има четири приоритета која се могу описати као “Европа која се развија”, “Европа која повезује економски, енергетски и инфраструктурно”, “Европа која штити” и Европа која има утицај.

“За Србију најзанимљивији је онај који можемо дефинисати као Европа која је утицајна, а унутар тог приоритета о прошрењу ЕУ Хрватска има посебну одговорност према најближем сусједству”, рекла је Богдан за Тањуг.

Из тог разлога, истиче она, европска перспектива држава Западног Балкана за Хрватску нема алтернативу, а такву позитивну поруку шаље и организовање Самит ЕУ о Западном Балкану, који ће у мају бити у Загребу.

Представљање хрватских приоритета током председавања ЕУ намијењено је како додаје Богдан, званичницима Владе Србије, дипломатама и свима који се баве евроинтеграцијама.

Амбасада хрватске у Београду најавила је да ће на обиљежавању хрватског предсједавања Саветом Европске уније, бити одржан концерт “Zagreb String Quartet-а” .

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана