Hrvatska sutra u Beogradu predstavlja prioritete predsjedavanja EU

Tanjug
Hrvatska sutra u Beogradu predstavlja prioritete predsjedavanja EU

BEOGRAD - Hrvatska će sutra u Beogradu predstaviti prioritete i koncept šestomjesečnog predsjedavanju EU, najavila je privremeni otpravnik poslova hrvatske ambasade Maja Bogdan i dodala da će samit u Zagrebu, zakazan za maj, biti prilika da se pošalje poruka da perspektiva Zapadnog Balkana u EU nema alternativu.

Bogdan je podsjetila da Hrvatska u predsjedavanju EU, koje je preuzela 1. januara, ima četiri prioriteta koja se mogu opisati kao “Evropa koja se razvija”, “Evropa koja povezuje ekonomski, energetski i infrastrukturno”, “Evropa koja štiti” i Evropa koja ima uticaj.

“Za Srbiju najzanimljiviji je onaj koji možemo definisati kao Evropa koja je uticajna, a unutar tog prioriteta o prošrenju EU Hrvatska ima posebnu odgovornost prema najbližem susjedstvu”, rekla je Bogdan za Tanjug.

Iz tog razloga, ističe ona, evropska perspektiva država Zapadnog Balkana za Hrvatsku nema alternativu, a takvu pozitivnu poruku šalje i organizovanje Samit EU o Zapadnom Balkanu, koji će u maju biti u Zagrebu.

Predstavljanje hrvatskih prioriteta tokom predsedavanja EU namijenjeno je kako dodaje Bogdan, zvaničnicima Vlade Srbije, diplomatama i svima koji se bave evrointegracijama.

Ambasada hrvatske u Beogradu najavila je da će na obilježavanju hrvatskog predsjedavanja Savetom Evropske unije, biti održan koncert “Zagreb String Quartet-a” .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana