Гренел: Америка да преузме вођство у дијалогу Београда и Приштине

Срна
Foto: Архива

БЕОГРАД- Специјални изасланик бившег америчког предсједника за дијалог Ричард Гренел рекао је да је фрустриран мањком напретка у дијалогу Београда и Приштине у Бриселу и оцијенио да је сада потребно да Америка преузме вођство у томе.

Гренел је рекао да Европљанима треба помоћ Американаца, те позвао администрацију америчког предсједника Џоа Бајдена да иступу са лидерством САД на Балкану, јер је сада потребна јака дипломатија "са мишићима".

Он је на видео-конференцији у организацији америчког Института за политике оцијенио да је потребно да Бајденова администрација, која сада не чини много, постави представника за преговоре Србије и Приштине и да се укључи у дешавања на Балкану.

Гренел је позвао Србе да имају стрпљења, након што је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти јуче у Бриселу одбио све што су предложили ЕУ, све што су предложили САД и Београд, те да то није добро, јер је у дијалогу потребан компромис.

Он је рекао да је дошло до потпуног колапса дијалога Београда и Приштине и да је то било страшно гледати, те критиковао ЕУ зато што су дозволили да се јучерашњи преговори Београда и Приштине заврше, а да није заказан датум нове рунде преговора.

"Понестаје нам времена. Људи на Балкану заслужују да имају пажњу и ЕУ и Америке. Јасно је да тренутно не постоји план акције, али надам се да ће бити заказана нова рунда преговора. Али то не значи да ће се постићи договор. Већ морају бити предлагане идеје и постизани договори", навео је он.

Гренел мисли да би Америка требало да понуди и Београду и Приштини заједничко прихватање регистарских таблица, те додао да је увијек против једнострано донијетих одлука и позвао је Куртија да преговара, пренијели су београдски медији.

Бивши амерички дипломата је рекао да се поновним покретањем преговора и непоштовањем раније договореног, попут оснивања заједнице српских општина, поништава напредак.

"Поштовање претходних споразума је кључно. Зато позивам Американце да почну да инсистирају на поштовању свега што је договорено", рекао је он.

Он је додао да је циљ претходног америчког предсједника Доналда Трампа, у чијој је био администрацији, био да се постигне коначно решење на Балкану како би све земље могле да се окрену економском напретку.

"Ми позивамо Бијелу кућу да се укључи у дешавања на Балкану. Све што је Америка предлагала Куртију, било је одбијано. Курти је тежак преговарач, али он мора да схвати да и он мора да предложи неке идеје", рекао је Гренел.

Гренел понавља да се залаже да се Србија удаљи од Русије и Кине ка Западу.

"Надам се да ће Србија увидјети да ће, када се приближи Западу, видјети пораст запошљавања и економски напредак. Капитализам је најбољи систем на свијету", додао је он. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана