Grenel: Amerika da preuzme vođstvo u dijalogu Beograda i Prištine

Srna
Foto: Arhiva

BEOGRAD- Specijalni izaslanik bivšeg američkog predsjednika za dijalog Ričard Grenel rekao je da je frustriran manjkom napretka u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu i ocijenio da je sada potrebno da Amerika preuzme vođstvo u tome.

Grenel je rekao da Evropljanima treba pomoć Amerikanaca, te pozvao administraciju američkog predsjednika Džoa Bajdena da istupu sa liderstvom SAD na Balkanu, jer je sada potrebna jaka diplomatija "sa mišićima".

On je na video-konferenciji u organizaciji američkog Instituta za politike ocijenio da je potrebno da Bajdenova administracija, koja sada ne čini mnogo, postavi predstavnika za pregovore Srbije i Prištine i da se uključi u dešavanja na Balkanu.

Grenel je pozvao Srbe da imaju strpljenja, nakon što je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti juče u Briselu odbio sve što su predložili EU, sve što su predložili SAD i Beograd, te da to nije dobro, jer je u dijalogu potreban kompromis.

On je rekao da je došlo do potpunog kolapsa dijaloga Beograda i Prištine i da je to bilo strašno gledati, te kritikovao EU zato što su dozvolili da se jučerašnji pregovori Beograda i Prištine završe, a da nije zakazan datum nove runde pregovora.

"Ponestaje nam vremena. Ljudi na Balkanu zaslužuju da imaju pažnju i EU i Amerike. Jasno je da trenutno ne postoji plan akcije, ali nadam se da će biti zakazana nova runda pregovora. Ali to ne znači da će se postići dogovor. Već moraju biti predlagane ideje i postizani dogovori", naveo je on.

Grenel misli da bi Amerika trebalo da ponudi i Beogradu i Prištini zajedničko prihvatanje registarskih tablica, te dodao da je uvijek protiv jednostrano donijetih odluka i pozvao je Kurtija da pregovara, prenijeli su beogradski mediji.

Bivši američki diplomata je rekao da se ponovnim pokretanjem pregovora i nepoštovanjem ranije dogovorenog, poput osnivanja zajednice srpskih opština, poništava napredak.

"Poštovanje prethodnih sporazuma je ključno. Zato pozivam Amerikance da počnu da insistiraju na poštovanju svega što je dogovoreno", rekao je on.

On je dodao da je cilj prethodnog američkog predsjednika Donalda Trampa, u čijoj je bio administraciji, bio da se postigne konačno rešenje na Balkanu kako bi sve zemlje mogle da se okrenu ekonomskom napretku.

"Mi pozivamo Bijelu kuću da se uključi u dešavanja na Balkanu. Sve što je Amerika predlagala Kurtiju, bilo je odbijano. Kurti je težak pregovarač, ali on mora da shvati da i on mora da predloži neke ideje", rekao je Grenel.

Grenel ponavlja da se zalaže da se Srbija udalji od Rusije i Kine ka Zapadu.

"Nadam se da će Srbija uvidjeti da će, kada se približi Zapadu, vidjeti porast zapošljavanja i ekonomski napredak. Kapitalizam je najbolji sistem na svijetu", dodao je on. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana