Фабрици, Вучић: Владавина права и демократско управљање кључни за напредак ка ЕУ

Срна
Фабрици, Вучић: Владавина права и демократско управљање кључни за напредак ка ЕУ

БЕОГРАД - Напредак у владавини права и демократском управљању један је од кључних елемената који диктира темпо напретка Србије у процесу приступања ЕУ, рекао је шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици на саастанку са предсједником Србије Александром Вучићем.

На састанку, на којем је разговарано о кључним краткорочним и дугорочним приоритетним радњама у вези са владавином права и демократским управљањем, Фабрици је констатовао да посебан приоритет имају реформе у правосуђу, борби против корупције и организованог криминала и слободе медија.

Он је подсјетио да акциони план Србије за поглавља 23 и 24 о правосуђу и људским правима представља главни план за реформе у области владавине права, те да је транспарентно и сврсисходно спровођење реформе од највеће важности за демократију и просперитет Србије, саопштено је из прес-службе предсједника Србије.

Вучић је истакао да је чланство у ЕУ приоритетни циљ Србије и да је неопходно благовремено обавијестити ЕУ о свим мјерама које Србија предузима у области владавине права.

Он је рекао да би српски парламент требало да званично отпочне другу фазу међустраначког дијалога, док радна група за изборе треба да почне са примјеном приоритетних препорука ОЕБС-ове Канцеларије за демократске институције и људска права /ОДИХР/, уз редовне консултације са ОДИХР-ом.

Такође, неопходно је, додао је он, израдити нацрт и примијенити распоред за кључне одреднице у процесу уставних реформи.

Вучић је нагласио да је неопходно брзо почети са примјеном радњи предвиђених у акционом плану медијске стратегије, што обухвата и почетак израде нацрта за измјене и допуне Закона о јавном информисању и медијима.

У саопштењу се наводи да је израда ревидираног Закона о финансирању политичких активности у складу са препорукама ОДИХР-а, такође, један од услова како би Србија брже напредовала у приступним преговорима и учинила прави напредак у владавини права.

На састанку је закључено да је у процесу придружења неопходно прилагодити стратегије и законодавство у другим областима основних права попут родне равноправности и насиља над женама, као и да је потребно предузети садржајне и дјелотворне кораке за борбу против корупције.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана