Fabrici, Vučić: Vladavina prava i demokratsko upravljanje ključni za napredak ka EU

Srna
Fabrici, Vučić: Vladavina prava i demokratsko upravljanje ključni za napredak ka EU

BEOGRAD - Napredak u vladavini prava i demokratskom upravljanju jedan je od ključnih elemenata koji diktira tempo napretka Srbije u procesu pristupanja EU, rekao je šef Delegacije EU Sem Fabrici na saastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na sastanku, na kojem je razgovarano o ključnim kratkoročnim i dugoročnim prioritetnim radnjama u vezi sa vladavinom prava i demokratskim upravljanjem, Fabrici je konstatovao da poseban prioritet imaju reforme u pravosuđu, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i slobode medija.

On je podsjetio da akcioni plan Srbije za poglavlja 23 i 24 o pravosuđu i ljudskim pravima predstavlja glavni plan za reforme u oblasti vladavine prava, te da je transparentno i svrsishodno sprovođenje reforme od najveće važnosti za demokratiju i prosperitet Srbije, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Vučić je istakao da je članstvo u EU prioritetni cilj Srbije i da je neophodno blagovremeno obavijestiti EU o svim mjerama koje Srbija preduzima u oblasti vladavine prava.

On je rekao da bi srpski parlament trebalo da zvanično otpočne drugu fazu međustranačkog dijaloga, dok radna grupa za izbore treba da počne sa primjenom prioritetnih preporuka OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava /ODIHR/, uz redovne konsultacije sa ODIHR-om.

Takođe, neophodno je, dodao je on, izraditi nacrt i primijeniti raspored za ključne odrednice u procesu ustavnih reformi.

Vučić je naglasio da je neophodno brzo početi sa primjenom radnji predviđenih u akcionom planu medijske strategije, što obuhvata i početak izrade nacrta za izmjene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima.

U saopštenju se navodi da je izrada revidiranog Zakona o finansiranju političkih aktivnosti u skladu sa preporukama ODIHR-a, takođe, jedan od uslova kako bi Srbija brže napredovala u pristupnim pregovorima i učinila pravi napredak u vladavini prava.

Na sastanku je zaključeno da je u procesu pridruženja neophodno prilagoditi strategije i zakonodavstvo u drugim oblastima osnovnih prava poput rodne ravnopravnosti i nasilja nad ženama, kao i da je potrebno preduzeti sadržajne i djelotvorne korake za borbu protiv korupcije.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana