"Европа ностра": Дечани на листи да укажемо на његову дугогодишњу угроженост

Срна
"Европа ностра": Дечани на листи да укажемо на његову дугогодишњу угроженост

БЕОГРАД- Организација "Европа ностра" уврстила је Манастир Високи Дечани уврстила на листу седам најугроженијих локалитета културног насљеђа Европе за 2021. годину како би привукла већу пажњу домаће и стране јавности о дугогодишњој угрожености овог споменика културе, који је од 2006. године на Листи свјетске баштине у опасности.

То је рекао извршни потпредсједник организације Ги Клос, те нагласио како је "Европа ностра" спремна да се ангажује да би се у отвореном и конструктивном разговору са свим заинтересованим странама пронашао излаз из садашње ситуације.

- Надамо се да ће захваљујући одговорном понашању свих релевантних актера у не тако далекој будућности, Манастир Високи Дечани бити уклоњен, не само са наше листе најугроженијих споменика културе у Европи, већ са листе свјетске баштине у опасности - рекао је Клос за "Вечерње новости".

Он је нагласио да Манастир Дечани не треба да буде извор сукоба између различитих заједница које живе на простору Балкана већ оно што их спаја.

- Дечани треба да постану драгоцјена спона између оних који су посвећени европским вриједностима и желе да се на тим просторима трајно врати дијалог и мир међу народима и њиховим културним и духовним идентитетом - рекао је он.

Одлуку Међународне организације "Европа ностра" да се Манастир Високи Дечани нађе на листи од седам најугроженијих локалитета културног насљеђа Европе за 2021. годину покушали су да осујете званичници самопроглашеног Косова, који тврде да Високи Дечани не испуњавају критеријуме да буду на тој листи.

Предсједник и премијер самопроглашеног Косова Вљоса Османи и Аљбин Курти навели су у писму организацији "Европа ностре" да је обавеза Српске православне цркве (СПЦ) да призна независност Косова, те да је то "предуслов" да ужива своја права.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана